Megszavazták az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasítását

Hétfőn beszámoltunk arról a Jövő TV oldalán, hogy KDNP-s képviselők „A gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról” címmel politikai nyilatkozatot nyújtottak be. Az ellenzéki kritikák ellenére kedden elfogadta a javaslatot az Országgyűlés.

A nyilatkozat felszólítja a kormányt, hogy ne tegyen további lépéseket az Isztambuli Egyezmény kötelező hatályának elismerése iránt, és az Európai Unió intézményeiben is azt az álláspontot képviselje, hogy az EU ne csatlakozzon a dokumentumhoz.

A politikai nyilatkozatban a ratifikáció elutasítását azzal indokolják: az Európa Tanács isztambuli egyezménye a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során, az Országgyűlés pedig nem kívánja a nemzeti jog részévé tenni sem a társadalmi nem fogalmát, sem az egyezmény genderszemléletét. A nyilatkozat szerint azért sem támogatható a ratifikáció, mert az egyezmény nemi alapon biztosított menedékjoggal kapcsolatos rendelkezései ellentétesek a jogellenes bevándorlással szembeni hatékony fellépést biztosító magyar jogszabályi környezettel.

„Jogunk van megvédeni országunkat, kultúránkat, törvényeinket, hagyományainkat és nemzeti értékeinket, amelyeket sem a többségi meggyőződéstől eltérő genderszemlélet, sem a korlátozás nélküli vagy a társadalmi nemek alapján előnyöket biztosító bevándorlás nem veszélyeztethet” – olvasható a nyilatkozatban. A dokumentum kitér arra is, hogy az isztambuli egyezmény azon pontjai, amelyekre értékként tekintenek – különösen a gyermekek védelme és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés -, jelenleg is részei a magyar jogrendszernek, amely biztosítja a szükséges jogi garanciákat minden védelemre szorulónak.

A fideszes Hoppál Péter szerint csak „cirkuszolt” az egyezmény elutasítása ellen tiltakozó ellenzék:

Dr. Hoppál Péter

BREAKING! Véget érhet a jra kinyitja kapuit a négy éve 1,8 milliárdból a Fidesz kormány segítségével újjá varázsolt intézmény. Péterffy Attila polgármester megfontolta kérésünket, és végre helyesen döntött a hetekig tartó önkormányzati nemtörődömség után. Természetesen a távolságtartás és az egészségügyi szabályok betartásával, plusz jegyárkedvezménnyel nyitnak május 9-én. Pécsi Állatkert súlyos válsága.

A nyilatkozat indoklásában emlékeztettek rá, hogy az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló, Strasbourgban, 2011. május 11-én kelt Egyezményét (vagyis az Isztambuli Egyezményt) Magyarország 2014. március 14-én írta alá, azonban ratifikációját a magyar kormány eddig nem kezdeményezte. 2017. június 13-án az Európai Unió is aláírta az Egyezményt, de az Egyezményhez való csatlakozása mindeddig szintén nem valósult meg. Az Európai Unió Bírósága előtt jelenleg is folyamatban van az Egyezmény több, uniós jogi vetületének értelmezése.

Szél Bernadett független képviselő így tiltakozott az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának elutasítása ellen:

„Hány gyereknek és nőnek kell még meghalnia Magyarországon?” – tette fel a kérdést a szintén tiltakozó Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő.

„Tiltakozunk a nők elleni fideszes erőszak ellen! Kövér László kikészült, büntetéssel fenyegetett, Németh Szilárd sorosozott egy jóízűt. Amikor szembesítettem őket a tatabányai, a győri és a szigetszentmiklósi gyerekgyilkosságokkal, akkor persze csöndben maradt mindegyik. Orbán Viktornak és a Fidesz-KDNP-nek a nők az új migránsok. Folytatják az ellenséggyártást, a gyűlöletkeltést, máshoz nem értenek. Mi viszont kiállunk egymásért, kiállunk minden nőért” – fogalmazott a Facebook-oldalán a párbeszédes Szabó Tímea.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek