fbpx

Gulyás: az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a veszélyhelyzet kihirdetésének 50. napján tartott Kormányinfón kijelentette: az első szakasz lényege az egészségügyi ellátórendszer tömeges megbetegedések kezelésére való felkészítése volt, ez pedig megtörtént.

A kormány szerdai ülésén arról döntöttek, hogy májustól fokozatosan újraindítják az életet Magyarországon, ám a korlátozások feloldásakor figyelemmel kell lenni a területi különbségekre. (Orbán Viktor nagy vonalakban erről tájékoztatott szerdán a Facebook-oldalán.)

Gulyás Gergely elmondta: az összes hazai haláleset 70%-a a fővárosban történt,

ezért Budapesten továbbra is fennmaradnak a korlátozások. Továbbá azt is közölte, hogy négy orvostudományi egyetem segítségével kezdődik meg a tömeges tesztelés Magyarországon, így az is látható lesz majd, hány százalék esett át tünetek nélkül a fertőzésen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a kórházból kijövő és bemenő betegeket kötelező lesz mostantól tesztelni, csakúgy mint az idősotthonok dolgozóit. Május 4-től átlép a védekezés a második szakaszba, az arc eltakarását kötelezővé teszik a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön, csakúgy mint a másfél méteres távolságtartást.

Security Check Required

No Description

Gulyás Gergely szerint májusban még biztosan fennmarad a távoktatási rend, elmondása szerint a júniusi forgatókönyvről még nem született döntés. Bejelentette továbbá azt is, hogy fenntartják az ingyenes parkolási rendet, ugyanis a kormány szerint ez lehetővé tette a tömegközlekedéses forgalom csökkenését.

A miniszter a rendezvénykorlátokról is szót ejtett, elmondta: augusztus 15-ig betiltják az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

A kormány döntése szerint az élelmiszerüzletek időkorlátozás nélkül tarthatnak nyitva, az időseknek fenntartott idősávot viszont továbbra is fenntartják. Több korábbi híresztelés is beigazolódott, május 4-től ugyanis kinyithatnak a kávézók és éttermek kerthelyiségei, valamint a szállodák is. Ezek mellett a strandok, fürdök, szabadtéri múzeumok, illetve az állatkertek is. A szolgáltatások területén is új szabályok lépnek életbe május 4-től, korlátozások nélkül kinyithatnak.

Sportesemények tekintetében is enyhítések lépnek életbe, nézők nélkül lefolytathatják a mérkőzéseket, és a csapatok is edzésbe állhatnak.

Az egészségügyi szektorban szintén komoly változásokat eszközölt a kormány: a magánegészségügyben május 4-től feloldják a korlátozásokat. A közegészségügyben némileg nehezebb ezt meglépni, ezért itt négy lépésben enyhítenek az ellátási korlátozásokon.

A nagy bejelentések mellett azért a politikai kiszólásokra is sort kerített Gulyás Gergely a Kormányinfón. Emlékeztetett rá, hogy Európai Bizottság tegnap ülésén kijelentették: a rendkívüli helyzetben hozott magyar jogszabályok összhangban állnak az EU-s értékekkel. A miniszter szerint az ellenzéki pártok “hisztériakeltése” megalapozatlan volt, ezért az ellenzéknek át kell gondolnia, hogy nem lenne-e jobb nemzeti egységet teremtenie ebben a helyzetben. Az Európai Néppárt kritikáiról Gulyás Gergely úgy vélekedett: sértő és alaptalan állításokat fogalmaztak meg,

a pártcsalád elnökétől Donald Tusktól azt várják, kérjen elnézést a kormánytól.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emellett arról is beszámolt, közigazgatási egyszerűsítésekről döntött a kormány. Eszerint az eddig engedély alapján gyakorolható tevékenységek – egyes kivételekkel – mostantól bejelentés után lesznek gyakorolhatóak. “Ha valaki bejelenti egy tevékenység megkezdését és a hatóság azt nyolc napon belül nem tiltja meg, akkor a kilencedik naptól szabadon elkezdheti azt gyakorolni” – mondta Gulyás Gergely.

FRISSÍTÉS: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pontosított a kormányinfón elhangzott kijelentéseken, elmondta: 500 főnél kisebb rendezvényeket sem lehet tartani augusztus 15-ig.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Alföldi Róbert, Ónodi Eszter és megannyi neves színész tüntetett az SZFE függetlenségéért

A hallgatók mellett most számos neves színész is kiállt. VIDEÓRIPORT és Képgaléria.

Így tiltakoztak a 48. napja blokád alatt álló SzFE előtt

Ismét több százan gyűltek össze az egyetem Vas utcai épülete előtt.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

A Párbeszéd engedély nélkül használta fel Besenyő Pista bácsi karakterét

Müller Cecíliát osztotta ki a grafikán Besenyő Pista bácsi karaktere, csak éppen Laár András nem adott erre engedélyt.