fbpx

A rendőrség igazoltatta és megbüntette a kormány ellen dudálással tüntetőket

Hétfő délutánra Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum az ország 17 városába hívta autós dudálásra azokat, „akiknek elegük van az elmúlt hetek látszatintézkedéseiből, a demokrácia csorbításából, az önkormányzatok kivéreztetéséből, a magyar emberek cserbenhagyásából”.

A Dudálj, hogy Orbán is hallja! című facebookos felhívás oldalán azt írták: „Orbán Viktor az elmúlt hetekben mindent megtett, hogy azt mutassa: megvédi az embereket a koronavírustól és az azzal járó válságtól. Ezek többsége azonban látszatintézkedés: sem az egészségügyi rendszer, sem a gazdaság nem áll készen a következő hónapokra.”

A demonstráció előtt Cseh Katalin, Szél Bernadett és Hadházy Ákos közös sajtótájékoztatót tartott, többek között elmondták: az egészségügyi dolgozók számára továbbra sincsenek megfelelően biztosítva a védőfelszerelések, a kormány cserbenhagyta a munkavállalókat, az álláskeresőket, a vállalkozásokat, illetve azokat a betegeket is, akiket a kórházi ágyfelszabadítások miatt hazaküldtek.

A sajtótájékoztató után a Clark Ádám téren kívánták dudálással kifejezni a véleményüket a kormány intézkedéseivel elégedetlen tüntetők (többnyire autóval, de volt, aki biciklivel érkezett), a rendőrség azonban gyorsan közbelépett.

A rendőrség sorra állította meg a dudálós demonstrálókat

A rendőrség sorra igazoltatta a dudálós demonstrálókat (nemcsak az autósokat, hanem a bicikliseket is), mert az „indokolatlan hangjelzéssel” szabálysértést követtek el. Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt is megállították és igazoltatták, a rendőrök megkérdezték tőle, hogy lemond-e a mentelmi jogáról. Helyszíni tudósítónk szerint pénzbüntetésre számíthatnak a dudálós demonstrálók. Szél Bernadett és Hadházy Ákos elmondták: közösségi finanszírozásból szeretnék kártalanítani azokat, akiket a rendőrség pénzbírságra büntetett.

Az egy héttel korábbi, szintén dudálós demonstráció még nem zavarta a rendőrséget.

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán azt írta, két jó híre van: „ma is sokan eljöttek, hogy tiltakozzanak a kormány embertelen politikája ellen, illetve Magyarországon minden bizonnyal megszűnt a bűnözés, hiszen a rendőrség – más dolga nem lévén – nagy erőkkel vonult fel a Clark Ádám térre, hogy megbírságolja a tüntetőket dudálásért. Köszönöm mindenkinek, aki eljött és ígérem, segíteni fogunk mindenkinek, akit a rendőrök a politikai véleménye kinyilvánítása miatt vegzáltak!”

„Rendőröket küldtek a dudálókra” – írta Szél Bernadett a közösségi oldalán.

Security Check Required

No Description

„Sorra büntették a vezetőket, engem is feljelentettek és szabálysértési eljárást indítottak ellenem. Mentelmi jogomról ott helyben lemondtam, teljes sorsközösséget vállalok mindenkivel, akit megbüntettek és azokkal is, akikért kiálltunk most egy dudaszóval – amit már nem bírt elviselni a hatalom” – fogalmazott a független képviselő.

Szél Bernadett szerint „a hatalom iszonyatosan fél”, azt is írta: mindenkinek segítenek, akit most elővett a hatalom, jogilag is és anyagilag is.

Cseh Katalin teljes megdöbbenéssel értesült arról, hogy a délutáni békés, dudálós demonstráció résztvevőit a hatóságok igazoltatták és eljárás alá vonták.

Security Check Required

No Description

„Elképesztően kicsinyes húzás ez a hatalom részéről – komolyan nincs fontosabb feladat a járvány kellős közepén a szabad véleménynyilvánítás jogával élő állampolgárok vegzálásánál?

A momentumos EP-képviselő emlékeztetett rá: azért dudáltak hétfőn a Clark Ádám téren, a Karmelita kolostor alatt (és még számos más magyar városban is), hogy kifejezzék „végtelen elégedetlenségüket” a kormány eddigi válságkezelésével.

„Tiltakoztunk a beteg emberek idő előtti kórházi elbocsátása, a munkanélkülivé vált tömegek cserben hagyása, a kórházi védőfelszerelések hiánya, és úgy összességében a bizalmatlan, kicsinyes, tehetetlen kormányzati fellépés ellen. A dudálás talán el lehet hallgattatni, de a tiltakozásunk ettől csak egyre hangosabb lesz!” – írta a Cseh Katalin.

A Jövő TV tudósítása alább nézhető vissza:

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Tüntettek a lengyel LMBTQ aktivisták mellett

Kedden szolidaritási tüntetést szerveztek a lengyel LMBTQ aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás és jogtalan fogvatartás ellen Budapesten, a Lengyel Nagykövetség épülete előtt.

Pilismarót nem kér a tervezett kavicsbányából

A kánikula ellenére is nagyobb tömeg gyűlt össze Pilismaróton a tervezett kavicsbánya helyszínén, ahol a helyben élők, valamint a nyaralók tulajdonosai együtt...

Legújabb podcastünk

audio

Mi történt és mi várható a zűrzavaros Belaruszban?

A Jövő TV Komment című podcastjének ötödik epizódjában a Belarusz választásról, az azt követő eseményekről, illetve azok következményeiről beszélgettünk Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a #moszkvater alapító-főszerkesztőjével, a Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírójával.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,274lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Tüntetést szerveznek a brutálisan megvert miskolci nő védelmében

Orosz Bernadettet decemberben verte össze volt barátja, most 5 millió forintot követel a nőtől.