Természetvédők Szövetsége: dolgozhatunk a jelenlegi életellenes gazdaság megmentésén, de létrehozhatunk valami teljesen mást

A ötvenedik alkalommal megtartott Föld napja alkalmából a Greenpeace Magyarország után a Magyar Természetvédők Szövetsége is összeállított egy gazdaságfejlesztési javaslatcsomagot a magyar kormány számára.

Greenpeace: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig – Jövő TV

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet az 50. Föld napja alkalmából sajtóközleményt adott ki, melyben a magyar kormánynak szánt követeléseiket is összeszedték a gazdasági újraindulás kapcsán. A szervezet szerint jelenleg nemcsak humanitárius, de ökológiai- és klímaválság is zajlik, ám előbbi miatt nem feledkezhetünk meg a klímaváltozás elleni harc fontosságáról sem.

A javaslatok közt szerepel, hogy meg kell erősíteni a helyi önellátó képességet, és a gazdaságnak a túlpörgetett fogyasztás helyett sokkal inkább a valódi igényeket kellene kielégítenie. Az MTVSZ szerint a koronavírus-járvány terjedése nem lett volna ilyen veszélyes és gyors, ha a gazdaság és az élet nem lenne ennyire globalizált, ezért olyan gazdaság létrehozását sürgetik, amely ellenállóbb lehet a jövőbeli válságokkal szemben. Szerintük ugyanis nem csak a koronavírus-járvány, de az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése vagy akár „az adósságok eddig soha nem látott magas szintje” is komoly fenyegetést jelenthet.

„Az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy a jelenlegi környezetpolitika alkalmatlan a válságok leküzdésére, ezért a gazdasági szabályozók gyökeres átalakítására van szükség.”

– olvasható az MTVSZ közleményében.

A szervezet társelnöke, Farkas István hangsúlyozta: elengedhetetlen a gazdasági szereplők felelősebb viselkedésre való ösztönzése is. Az MTVSZ szerint ugyan dolgozhatunk azon, hogy megmentsük a jelenlegi életellenes gazdaságot, de itt lenne az esély arra, hogy létrehozzunk valami teljesen mást. Ehhez véleményük szerint szükség lenne a Magyarország gazdaság függetlenségének megerősítésére, a helyi közösségek önállóságára és önellátásra való képességre is. A teljes javaslatcsomagot az MTVSZ oldalán lehet elolvasni.