Orbán Viktor bejelentette a gazdaságvédelmi akcióterv második lépcsőjét

Orbán Viktor hétfő délben tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, melyben bejelentette a gazdaságvédelmi akcióterv második ütemét. A miniszterelnök elmondta, tíz év megfeszített munkáját sodorta veszélybe a koronavírus-járvány, mégis cselekedniük kellett.

Orbán szerint olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, ami átsegít minket a nehéz időszakon, ennek kapcsán ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit: három ütemben fogják végrehajtani a károsultak megsegítését. Elmondása szerint ennek az első lépése volt a TB-járulékok csökkentése, a KATA-sok megsegítése, és a bankhitelek elengedése is, ma pedig kezdetét veszi a második ütem.

A második szakasszal kapcsolatban a miniszterelnök bejelentette, hogy ma jelenik meg az erről szóló kormányrendelet, így a sajtótájékoztatón csupán vázlatosan ismertette ennek részleteit. Ennek kapcsán elmondta, a GDP mintegy 18-20% csoportosítják át, ezért el kell térni a tervezett idei költségvetéstől, valamint a költségvetési hiány is 2,7%-ra emelkedik.

A miniszterelnök bejelentése alapján öt program indul el ma:

  • Elsőként a munkahelyek megőrzését segítik majd.
  • Emellett a munkahely teremtésre is mintegy 450 milliárd forintot szánnak majd.
  • A kiemelt ágazatok megsegítését is célul tűzték ki: így a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a közlekedés, és a film- kreatív ipar is támogatásban részesül.
  • A vállalatok megsegítésére a miniszterelnök elmondása szerint 2000 milliárd forintot szánnak majd
  • Végül pedig a család- és a nyugdíjasok megsegítése is a prioritások között van: ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy négy lépcsőben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat – 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül plusz egy heti nyugdíjat kapnak az erre jogosultak, ugyanígy 2022-ben és 2023-ban is.

A miniszterelnök elmondása szerint Palkovics László felel majd a program koordinálásáért, Bártfai-Mager Andrea az állami vállalatok lendületbe hozásáért, Varga Mihály pedig a pénzügyi források biztosításáért felel majd.

Security Check Required

No Description

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek