„Miért nem szolidarít velünk Mészáros Lőrinc? Miért nincs Tiborcz-adó?”

Kormányzati leszámolás és bosszúhadjárat a járványra hivatkozva címmel közös sajtótájékoztatót tartottak ellenzéki képviselők hétfőn a parlament előtt.

A politikusok – Lukács László György, a Jobbik alelnöke, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese, Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő – mind egyetértettek abban, hogy Orbán Viktor a járványt kihasználva a saját hatalmát igyekszik erősíteni.

Az ellenzék együttesen követeli a kormánytól az új törvényjavaslatok visszavonását – Jövő TV

Hétfő reggel az összes ellenzéki párt Facebook-oldalán megjelent egy követelés, melyben azt követelik a kormánytól és a miniszterelnöktől, hogy saját hatalmának továbbépítése helyett a magyar emberek védje a járványhelyzetben. A Jobbik, az LMP, a Momentum, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd azt követeli, hogy a kormány ne éljen vissza különleges és időkorlát nélküli mandátumával, ne éljen vissza a kétharmados többségével.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón jelentette be, hogy komoly gazdasági következményei is vannak a járványnak, ezért a védekezéshez szükséges forrásokat biztosítani kell, vagyis átrendezik a költségvetést, és létrehozzák a járvány elleni védekezés alapját, illetve a gazdaság újraindítását szolgáló alapot. A konkrét lépések: a pártok állami támogatásának 50 százalékát a járvány elleni védekezési alapba kell befizetni, a multikra kereskedelmi különadót vetnek ki, továbbá a gépjárműadó egy részét a központi költségvetésbe irányítják át az önkormányzatoktól.

A jobbikos Lukács László György szerint újabb fejezetéhez érkezett a törvényhozásban az a működés, ami a diktatúra építésének az egyik eleme. A hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány intézkedéseinek semmi köze a járvánnyal kapcsolatos védekezéshez, Orbán Viktor csak azt szeretné, hogy „zavartalanul tudja építeni a diktatúráját”.

„Miért nem a Mészáros-családot, miért nem a miniszterelnök vejét kérik meg arra, hogy járuljon hozzá adóval a védekezéshez?”

– tette fel a kérdést a jobbikos politikus, aki azt is mondta: különadóval sújtaná az oligarchákat.

Fotó: Szalai Szabolcs, Jövő TV

A magyarok biztonságát az szolgálná, ha a törvényhozásban csak és kizárólag a védekezést szolgáló jogszabályok születnének, például olyanok, amelyek előírják a kötelező maszkviselést és biztosítják az ehhez szükséges védőeszközöket – jelentette ki a jobbikos politikus.

A szocialista Tóth Bertalan szerint a járvány elleni védekezésben több millió magyar egyedül maradt.

„Több pénzt az embereknek, az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak, és semmit a haveroknak, semmit a rokonoknak”

– jelentette ki az MSZP elnöke.

Fotó: Szalai Szabolcs, Jövő TV

Tóth Bertalan hozzátette: a fideszes parlamenti többség a járványt használja fel arra, hogy további pénzekhez juttassák a saját oligarcháikat.

A DK-s Arató Gergely szerint most már látható, hogy Orbán Viktor és a Fidesz mire használja a parlamentet.

„A nemzeti lopás rendszere a válság idején is üzemel, és a parlamentet kizárólag erre használják fel”

– fogalmazott. Arra is felhívta a figyelmet: Orbán Viktornak az a fontos, hogy építkezzen a Városligetben, épületeket adjon át Schmidt Máriának, átszervezze az egyetemeket, épüljön a Budapest-Belgrád vasút és pénz jusson az oligarcháknak.

Fotó: Szalai Szabolcs, Jövő TV

Arató Gergely azt követelte, hogy Magyarország fogadja el az EU által nyújtott pénzügyi segítséget.

„Orbán Viktor diktátorosat játszik, felrúgja az általuk írt Alaptörvényt, és felrúgja az Európai Unió alapokmányát is, csak annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy mennyire kevés, mennyire gyenge az a válságkezelés, az a társadalommentő-csomag, amit most meghirdetni próbált” – jelentette ki a párbeszédes Tordai Bence.

Fotó: Szalai Szabolcs, Jövő TV

A Párbeszéd politikusa szerint, amit Orbán Viktor tesz, az a jogállam maradékának a lerombolása, pedig most mérsékelni kellene a szenvedést.

Az LMP-s Csárdi Antal azt mondta: aki a védekezés frontvonalában dolgozókat gyengíti, az a magyar társadalmat gyengíti, tehát, aki az önkormányzatokat gyengíti, az a védekezés ellen dolgozik.

Fotó: Szalai Szabolcs, Jövő TV

A Fidesznek nagyon komolyan magába kell néznie, és végre fontos lenne, hogy érdemi lépések történjenek a vírus terjedésének megakadályozásának és megállításának érdekében – jelentette ki Csárdi Antal.

A momentumos Hajnal Miklós szerint három szóval lehet jellemezni a Fidesz politikáját: leszámolás, haszonszerzés és ködösítés.

„Végtelenül egyszerű a történet, itt a járvány leple alatt beindult egy járványbiznisz”

– hangsúlyozta Hajnal Miklós.

Fotó: Szalai Szabolcs, Jövő TV

A Momentum szóvivője kiemelte: az látszik, hogy akiknek az elmúlt 10 évben a legtöbb jutott a közjavakból, azok nemhogy többet adnának vissza a járvány időszakban, hanem még többet akarnak belőle nyerni.

„Miért nem szolidarít velünk Mészáros Lőrinc? Miért nincs Tiborcz-adó?”

– tette fel a kérdéséket Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki szerint egyre többen várják ezekre a választ.

Fotó: Szalai Szabolcs, Jövő TV

Szél Bernadett azt gondolja, hogy Orbán Viktor csak a hatalomra játszik, és egyáltalán nem törődik sem a néppel, sem azzal, hogy mi lesz ezzel az országgal. Követelte: a NER-lovagokra kivetett szolidaritási adó bevezetését, a pénzszivattyúként működő nagyberuházások leállítását, a sportra szánt tao-pénzek egészségügybe való átcsoportosítását és a kormányzati propaganda leállítását.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek