Kurz: mindig problémás, ha a jogállamiság és a demokrácia veszélybe kerül

Mindig problematikusnak tartom, ha a jogállamiság és a demokrácia veszélybe kerül – fogalmazott diplomatikusan Sebastian Kurz osztrák kancellár, amikor Magyarországról kérdezte a Tiroler Tageszeitung osztrák lap.

Sebastian Kurz elmondta: sok intézkedés, amelyek most az európai országokban, köztük Ausztriában érvényben vannak, jelentősen korlátozzák az alap- és szabadságjogokat.

„Amint legyőzzük a koronavírus-járványt, visszavonjuk az intézkedéseket és természetesen azt is pontosan megnézzük, hogy Ausztrián kívül is visszavonták-e azokat. Ahogy azt is, nem használják-e fel a járványt a szabadságjogok korlátozására. Ez Magyarországra és minden más országra igaz” – nyilatkozta az osztrák kancellár.

Sebastian Kurzot múlt héten az ORF-en is kérdezték a magyar koronavírus-törvényről, akkor azt mondta:

„Őszintén szólva most nincs időm Magyarországgal foglalkozni. Egészen más kérdések aggasztanak.”

Werner Kogler zöldpárti alkancellár ugyanakkor „féldiktatúrának” nevezte Magyarországot és az uniós források megvonását követelte.

Karoline Edtstadler Európa-ügyi miniszter vasárnap este a közszolgálati ORF esti műsorában beszélt arról, Bécs miért viselkedik visszafogottan a magyar koronavírus-törvénnyel kapcsolatban kialakult vitában.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy Ausztria közvetlenül határos Magyarországgal, és mind a válságban, mind pedig azon kívül is számítunk a jó együttműködésre Magyarországgal”

– hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

A Kurier azt írta, Edtstadler nem akarja nyilvánosan bírálni Magyarországot, inkább a kétoldalú egyeztetéseken fogalmaz meg észrevételeket Varga Judit igazságügyi miniszternek.

Varga Judit igazságügyi miniszter interjút adott a Die Pressének, amelynek többek között arról beszélt az időkorlát nélküli koronavírus-törvény kapcsán, hogy a veszélyhelyzet akkor fog véget érni, ha ténylegesen elmúlt a veszély, a koronavírus-törvény pedig erősíti a parlamentet, a Magyarország elleni vádak csupán a „liberális diktatúra álhírei”.

Varga Judit a Facebook-oldalán közölte: a Die Pressében „cáfolta” a koronavírus-törvénnyel kapcsolatos „megalapozatlan rágalmakat”.

„Még mindig sok a szándékos félremagyarázás a törvény körül, amit a mainstream liberális média előszeretettel közöl tényként Európa szerte. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni a minket bírálóknak a törvény megismerésének fontosságát, hiszen a tények ismerete nélkül a vád és az ítélet könnyen megegyezhet” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Security Check Required

No Description

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Demkó Attila: Trianon nem történelem, hanem a jelen

A biztonságpolitikai szakértő, író szerint a történelmi sérelmeken felül lehet emelkedni, de ehhez „mindenkinek el kell végeznie a munkát”, vagyis mindenkinek őszintén szembe kell néznie a saját múltjával.

100 év után sem tudunk méltó módon megemlékezni Trianonról?

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ülést ma az Országgyűlésben, amelyen Demokratikus Koalíció kivételével minden párt részt vett. Az ellenzéki képviselőket kérdezzük az emlékülés kapcsán.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,467lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
891feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek