Karácsony: hazudtak a Pesti Úti Idősek Otthonának higiéniai állapotáról

A Jövő TV is beszámolt arról pénteken, hogy tizennyolcan kerültek kórházba a fővárosi Pesti Úti Idősek Otthonából koronavírus-fertőzés gyanújával. Öt idős ember esetében a tesztek igazolták a gyanút. A Mandiner vasárnap saját információira hivatkozva azt írta: az idősotthon nem tájékoztatta a sürgősségi kórházat arról, hogy a vírus jelen van az intézményben, ráadásul a lap szerint hónapok óta terjed az otthon falai között a rühfertőzés. A lap azt is állította, hogy másfél hete egy, az otthonban lakó idős asszony karanténba került, majd elhunyt. A Mandiner szerint Karácsony Gergely igen későn, csak péntek késő délután tett említést a fővárosi Idősek Otthonában megjelenő koronavírusról, ugyanakkor „a betegeket ápoló kórházak felelősségét firtatta”.

„Politikai támadást indított a lakájmédia a Fővárosi Önkormányzattal és a fenntartásában álló Pesti Úti Idősek Otthonával szemben”

– közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán a Mandiner cikkére reagálva.

„Hazudtak az intézmény higiéniai állapotáról. Arról, hogy hogyan követte a teszteredményeket a járványügyi zárlattal kapcsolatos döntés. Hazudtak egy idős asszony halálának okáról, és megtévesztették a közvéleményt azzal kapcsolatban, hogy kinek a feladata a beteget ellátó kórház tájékoztatása koronavírussal fertőzött lakó esetén. Mivel a kórházak maguk végzik a tesztelést, az eredményről pedig az operatív törzs is azonnal információt kap, abszurd a fővárost bármilyen információ visszatartásával vádolni” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely hozzátette: „a koronavírus terjedésnek megállítására akkor van esélyünk, ha igazat mondunk, őszinték vagyunk egymáshoz és a közvéleményhez, hiszen minden nyilvánosságra hozott valós információ segíti a küzdelmet, minden politikailag motivált hazugság pedig veszélyezteti.”

Azt is írta, nem azért állt a Fővárosi Önkormányzat a nyilvánosság elé a Pesti Úti Intézmény, majd a Rózsa utcai Intézmény ügyével, mert az egész országban csak ezekben az otthonokban történt megbetegedés, hanem azért, mert hiszik, hogy az információ most akár életeket menthet. „Nincs helye a hallgatásnak, a kozmetikázásnak, de a hazugságnak legkevésbé!” – szögezte le Karácsony Gergely.

A főpolgármester egyúttal bejelentette, a Mandinerrel szemben helyreigazítási kérelemmel éltek, pedig megtehették volna, hogy a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel élve rémhírterjesztőkként fenyegetik börtönnel a „propagandistákat”. Hozzátette: „Nem tettük, mert nem értünk egyet ezzel a törvénnyel. De az igazmondás – amiről sokan teljesen leszoktak – most élet-halál kérdés! Vegyük komolyan!” – írta Karácsony Gergely.

Security Check Required

No Description

A budapesti XVII. kerület polgármestere, Horváth Tamás a Facebook-oldalán szombaton arról tájékoztatott, hogy még pénteken egyeztetett az otthon vezetőjével, akinek felajánlotta a segítségét.

„Skultéti József intézményvezető arról tájékoztatott, hogy egyelőre minden szükséges felszerelés a rendelkezésükre áll, ugyanakkor kértem, hogy amennyiben a hatékony védekezés érdekében bármire szükségük lenne, jelezzék felém” – írta Horváth Tamás.

A Mandinernek azt nyilatkozta, hogy március 31-én kapták meg a járványügyi határozatot az illetékes kormányhivataltól 64 földszinti lakó szobánkénti karantén alá helyezéséről.

„Nagyon aggasztónak találom a helyzetet. Véleményem szerint teljesen elégtelen, hogy mindössze 200 tesztet végeztetett el a fővárosi fenntartó, hiszen az otthonban mintegy 550 idős él és 200 alkalmazott jár be oda dolgozni. Elvileg imponáló, hogy Karácsony főpolgármester szűrni, tesztelni akarja a beharangozott, Soros György által a Fővárosnak ígért pluszpénzekből a kerületek alapellátásának egészségügyi munkavállalóit, de előbb az idősotthonokban kellene rendet raknia. A szó szoros értelmében életbevágó fontosságú, hogy haladéktalanul egy teljes körű szűrést végezzenek el az általuk fenntartott, nagy bajba került Pesti úti idősotthonban!” – mondta Horváth Tamás a Mandinernek.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,326lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek