„A kormány törvénymódosítása egy politikai puccsként is értékelhető és értelmezhető”

Szerda délelőtt az egész magyar sajtó beszámolt arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy olyan salátatörvényt nyújtott be, melynek része lenne az is, hogy elvennék a polgármesterek döntési jogát a veszélyhelyzet ideje alatt. A hírre az ellenzéki polgármesterek is reagáltak.

„Itt az első bizonyíték, hogy a kormány a veszélyhelyzetet kihasználva a demokratikusan megválasztott még önálló döntési jogkörökkel rendelkező polgármesterek helyett is politikai kinevezettekre akarja átruházni a döntés jogát”

– közölte Déri Tibor momentumos újpesti polgármester a Jövő TV megkeresésére. A városvezető szerint a kormány törvénymódosítása tulajdonképpen egy politikai puccsként is értékelhető és értelmezhető.

„Elképzelésünk sincs arról, kik és hogyan fogják áttanulmányozni szakmailag azt a sok száz döntést, amit egy nagyvárosi önkormányzatok életében az önkormányzatok meghoznak. Ezért aztán a bürokratikus terhek és az esetleges késedelmes döntések miatt a teljes felelősség a kormányt terheli” – szögezte le Déri Tibor. Hozzátette: valójában nem az önkormányzatok szorulnának gyámságra, hanem a kormány, „amely még arra sem volt képes, hogy minden egészségügyi dolgozót megfelelő védőfelszereléssel lásson el.”

Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester a Jövő TV-nek küldött válaszában azt írta:

„Amennyiben a parlament elfogadja Semjén Zsolt törvényjavaslatát, a fideszes kormányhivatal-vezető Sára Botond és csapata veszi át a hatalmat a kerületekben, megvonva ezzel a demokratikus polgármesterektől a döntési jogot. Ez különösen problémás egy olyan időszakban, amikor sokszor percenként változik a helyzet, nő a megbetegedések, csökken a munkahelyek száma.”

Soproni Tamás azt is közölte: az elmúlt néhány héten Terézvárosban berendelték a szolidaritási csomagokat, hogy azonnali segítséget nyújthassunk a legrászorultabbaknak, továbbá döntöttek arról is, hogy 23 000 mosható maszkot szereznek be annak érdekében, hogy minden terézvárosinak jusson. Felfüggesztették a kisvállalkozások által bérelt önkormányzati ingatlanok bérletidíj-fizetési kötelezettségét, illetve elkezdték egy kedvezményrendszer kidolgozását a bérleti díjakra vonatkozóan.

A terézvárosi polgármester rámutatott: ezekhez az intézkedéseikhez külön engedélyt kellett volna kérnie Sára Botondéktól, „akiknek öt napjuk lett volna a döntések elbírálására, így legalábbis lelassítva a folyamatokat”. Soproni Tamás ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Ha a kormány elveszi a demokratikusan megválasztott vezetők döntési jogát, ha rákényszeríti őket, hogy fideszes kinevezetteknél kuncsorogjanak, újabb lépést teszünk a rossz irányba a demokrácia-diktatúra tengelyen.”

Arról már beszámoltunk, hogy Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán a törvényjavaslat kapcsán azt írta:

„Viszlát demokrácia, a megválasztott vezetők mehetnek kuncsorogni a politikai kinevezettekhez.”

A DK erzsébetvárosi polgármestere, Niedermüller Péter szerint hiába akarnak az önkormányzatok segíteni az embereknek, ha elfogadják a kormány törvényjavaslatát, akkor lényegében semmit sem tehetnek előzetes engedély nélkül.

„Ha a Parlament elfogadja ezt a törvényjavaslatot, mi sem nyújthatunk védelmet az orvosainknak. Nem dönthetünk arról sem, hogy további támogatást nyújtsunk a lakóknak, és a vállalkozásoknak. Minden ilyen esetben bürokratikus úton, kérvényeznünk kell, hogy segíthessünk Önöknek. Az engedélyt pedig vagy megkapjuk, vagy nem. De ha meg is kapjuk, most amikor mindennél fontosabb az új helyzetre való gyors reagálás, 5 napig nem tehetünk semmit csak várunk” – fogalmazott Niedermüller Péter.

Security Check Required

No Description

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán szintén elítélte a kormány javaslatot, és úgy fogalmazott:

„Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést – nem az enyém a mondat, de mindennél jobban illik most ide, amikor a kormány lényegében el akarja vonni a demokratikusan választott polgármesterek jogköreit.”

Mirkóczki Ádám, Eger ellenzéki polgármestere rendkívül aggasztónak tartja, hogy a kormány, „ami eddig mindenféle tájékoztatástól és segítségnyújtástól elzárkózott az önkormányzatok irányába”, most minden döntést megakasztana és elvenné a lehetőséget attól, hogy a jövőben is gyorsan meghozzák azokat a döntéseket, amelyekkel meg tudják védeni az egri polgárokat.

Security Check Required

No Description

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szerint „gyakorlatilag az történik, hogy minden város kap egy fideszes közgyűlést és öt nap beépített késedelmet a döntések bevezetésében.”

„A demokratikus jogállamokban a rendkívüli felhatalmazás a védőfelszerelések legyártására és kiosztására, újabb kórházak felállítására, tesztek elvégzésére és a fertőzöttek elkülönítésére, a lakosság és az intézmények korrekt és pontos tájékoztatására és utasítására, a dolgozók munkahelyeinek megvédésére, a hiányok és drágulás megakadályozására szól, nem pedig további lopásra és hazug sikerpropagandára” – írta Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán.

Security Check Required

No Description

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Demkó Attila: Trianon nem történelem, hanem a jelen

A biztonságpolitikai szakértő, író szerint a történelmi sérelmeken felül lehet emelkedni, de ehhez „mindenkinek el kell végeznie a munkát”, vagyis mindenkinek őszintén szembe kell néznie a saját múltjával.

100 év után sem tudunk méltó módon megemlékezni Trianonról?

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ülést ma az Országgyűlésben, amelyen Demokratikus Koalíció kivételével minden párt részt vett. Az ellenzéki képviselőket kérdezzük az emlékülés kapcsán.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,467lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
891feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek