Teljes a káosz az osztrák-magyar határon a tisztifőorvos új rendelete miatt

Az alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetben hozott rendeletei mindössze tizenöt napig – vagyis a határzárra és az egyetemek bezárására vonatkozók március 26-ig – maradnak hatályban, az Országgyűlés pedig csak hétfőn dönt ezek meghosszabbításáról, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos saját jogkörével élve normatív határozatot adott ki csütörtökön.

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati honlapon megjelent tájékoztató szerint a tisztifőorvos megtiltotta:

  • a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,
  • a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépését,
  • a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatását.

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

Ez utóbbi okozott súlyos fejtőrést sokak számára, ugyanis korábban az volt a gyakorlat, hogy csak a koronavírus-járvány gócpontjának számító országokból hazaérkező magyaroknak kellett a fertőzés gyanújának hiányában is a hatósági házi karanténba vonulniuk.

Most azonban több olvasónk is egybehangzóan azt állította, hogy a határvédelmet ellátó szervek a csütörtök este hatályba lépett határozatra hivatkozva karantént rendeltek el az Ausztriában dolgozó, a határtól néhány kilométerre élő és naponta ingázó magyarokkal szemben.

Igyekeztünk mi magunk is utánajárni annak, mi is történik az osztrák-magyar határon a tisztifőorvos által bevezetett rendeletek kapcsán. Röviden: káosz van.

Egymásnak ellentmondó információk keringenek az interneten, illetve a lakosság körében a megjelent hivatalos tájékoztatók kapcsán. Sokan nem mernek ezért elindulni a határ másik felén lévő munkahelyükre, vannak, akik pedig azt tervezgetik, hogy Ausztriában maradnak néhány napig, amíg nem tisztázódik több kérdés is.

A helyzet mielőbbi tisztázása érdekében kérdésekkel fordultunk az illetékesekhez.

Az információs telefonvonalon mezei állampolgárként érdeklődtünk az osztrák-magyar határon kialakult helyzet kapcsán, ott azt mondták el, amit olvasóink is jeleztek nekünk: a rendelet értelmében az egészségügyi vizsgálaton átesett, megbetegedés jelét nem mutató magyar határátlépőknek is házi karanténba kell vonulniuk 14 napra, hiába a fertőzés gócpontjainak számító területektől messze, csupán néhány kilométerre lévő osztrák munkahelyükről tartottak hazafelé.

Péntek délelőtt folyamán a sajtó munkatársaként is eljuttattuk kérdéseinket a Nemzeti Népegészségügyi Központ kommunikációs osztályának, miután telefonos megkeresésünkre jelezték: nagyon leterheltek, hiszen a járványhelyzet miatt rendkívül sok megkeresés érkezik hozzájuk, de igyekeznek minél előbb válaszolni nekünk.

Íme az elküldött levél:

“Tisztelt Niczky Emőke osztályvezető asszony!

Azzal kapcsolatban kerestem Önt telefonon is, hogy számtalan aggódó levelet kaptunk az osztrák határ mellett élő, Ausztria és Magyarország között naponta ingázó magyar munkavállaktól azzal kapcsolatban, hogy az országos tisztifőorvos asszony saját hatáskörben, csütörtök este elrendelt határozata okán káosz alakult ki a határon.

A korábbi gyakorlat ugyanis az volt, hogy a nem gócpontnak számító országokból érkező magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálat után beléphettek az országba és vissza is mehettek dolgozni a környező ausztriai településekre. Az éjszaka megjelent határozatra hivatkozva azonban a magyar hatóság az Ausztriából érkező magyar állampolgárokkal szemben, a fertőzés gyanújának hiányában is hatósági házi karantént rendelt el.

Ez a helyes gyakorlat valóban? A naponta ingázó, nem gócpontnak minősülő területről érkező magyar állampolgárokkal szemben, a fertőzés gyanújának hiányában is hatósági házi karantént kell elrendelnie 14 napra a határellenőrzést végző szerveknek?

Rengeteg család egzisztenciájáról van szó, akik a bizonytalan helyzetben nem tudják, ki merjenek-e menni dolgozni vagy haza jöjjenek-e a családjukhoz a környező településekről.

Kérem az Ő megnyugtatások érdekében is küldje el ezzel kapcsolatos mielőbbi válaszát! Előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Szalai Szabolcs
főmunkatárs, Jövő TV”

Egészen az esti órákig, cikkünk megjelenéséig vártuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ megígért jelentkezését. Amennyiben válaszolnak, úgy haladéktalanul közzétesszük azt is a portálunkon.

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek