Hétfőn már el is fogadhatják a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot

Az Országgyűlés jövő hétfőn elfogadhatja a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, miután a törvényalkotási bizottság a kormánypárti képviselők szavazataival megteremtette ennek alkotmányos előfeltételét – nyilatkozta a testület fideszes elnöke csütörtökön az MTI-nek telefonon.

Hende Csaba a bizottság ülését követően közölte: a kormánypárti képviselők elfogadták a javaslat összegző jelentését, megteremtve annak feltételét, hogy az Országgyűlés kétharmada jövő hétfőn elfogadhassa az előterjesztést.

A kormánypárti törvényjavaslatot múlt pénteken Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be, amely szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírterjesztésre vonatkozó szabályokat is.

Az ellenzék által csak “felhatalmazási törvényként” emlegetett javaslat számtalan kritikát kapott mind a pártok, mind pedig a kormánnyal szemben kritikus civil szervezetek képviselői részéről.

A javaslatot bírálók szerint a kormány a jelenlegi törvények alapján is rendelkezik minden olyan jogkörrel, amely szükséges lehet a koronavírus elleni védekezéshez. Így valójában az indítvány nem szól másról, minthogy a kormány járványra hivatkozva teljesen ellehetetlenítse a parlamenti ellenzékét és időbeli korlát nélkül, rendeletek útján irányíthassa az országot. Ezért nem adták hozzájárulásokat az ellenzéki pártok frakciói a négyötödös többséghez, hogy már a héten szavazhassanak róla az Országgyűlésben.

A kormánypártok szerint azonban politikai hisztériakeltés folyik az ellenzék részéről a törvényjavaslat ellen, ők ugyanis csak azért szeretnék elfogadni azt, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést, amelyre szükség van a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Az alaptörvény szerint ugyanis a kormány veszélyhelyzetben hozott rendeletei mindössze tizenöt napig – vagyis az elsők március 26-ig – maradnak hatályban, így azokat csak az Országgyűlés felhatalmazása alapján hosszabbíthatják meg.

A törvényjavaslat elfogadásához a képviselők kétharmadának szavazatára van szükség, ezzel a többséggel pedig rendelkeznek a kormánypártok, így jövő héten minden bizonnyal elfogadják majd.

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Demkó Attila: Trianon nem történelem, hanem a jelen

A biztonságpolitikai szakértő, író szerint a történelmi sérelmeken felül lehet emelkedni, de ehhez „mindenkinek el kell végeznie a munkát”, vagyis mindenkinek őszintén szembe kell néznie a saját múltjával.

100 év után sem tudunk méltó módon megemlékezni Trianonról?

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ülést ma az Országgyűlésben, amelyen Demokratikus Koalíció kivételével minden párt részt vett. Az ellenzéki képviselőket kérdezzük az emlékülés kapcsán.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,467lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
891feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek