A kormány nem hosszabbítja meg a rendkívüli állapotot, az intézkedések mégis megmaradnak

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, mivel az Országgyűlés nem adta meg a lehetőséget a kedden tárgyalt – “felhatalmazási törvény” – törvényjavaslat elfogadására, néhány napon belül lejár a 15 napra kihirdetett rendkívüli jogrend. Így a kormány által hozott intézkedések pótlására új megoldást kellett találniuk.

Az ellenzék nem támogatta, így kedden nem lehet elfogadni a „felhatalmazási törvényt” – Jövő TV

137 igen, 52 nem (10-en nem szavaztak) arányban az Országgyűlés nem támogatta a házszabálytól való eltérést, és a kormány által benyújtott, veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat keddi elfogadását. ( A napirend előtti felszólalásokról ITT olvashatsz bővebben.) Jövő hét kedden azonban a Fidesz-KDNP már az ellenzék nélkül, kétharmados többségével el tudja majd fogadni.

A miniszter elmondása szerint a kormány megvizsgálta, van-e lehetősége arra, hogy meghosszabbítsa a rendkívüli jogrendet, ehhez pedig az Igazságügyi Minisztérium segítségét kérték. Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatai alapján a kormány csak 15 napra állapíthatja meg ezeket a rendkívüli intézkedéseket, ugyanakkor amennyiben azt újra és újra meghosszabbítanák, valóban kiüresítenék az Országgyűlés jogköreit.

Így az a döntés született, hogy nem hosszabbítják meg a rendkívüli jogrendet, hanem egyéb módon kívánják fenntartani a jelenlegi intézkedéseket a következő napokban.

Gulyás Gergely elmondta: a legfontosabb, hogy az egyetemek zárva tartását továbbra is fenntartsák. Mivel a kormánynak jelenleg nincs erre jogköre, az intézményeket kérik arra, hogy hosszabbítsák meg a zárva tartásukat, amíg az Országgyűlés el nem fogadja a rendkívüli jogrend meghosszabbítását célzó törvényjavaslatot jövő héten.

A köznevelési intézmények kapcsán további problémákról tájékoztatott a miniszter: a bölcsődék és óvodák esetében a polgármesterek rendelték el korábban az intézmények bezárását, melyre a kormány kérte fel őket. Mivel a kormány jogköre ezt jelenleg nem teszi lehetővé – a polgármesterek jogkörei is lejártak -, ezért a fenntartókat fogják felkérni arra, hogy tartsák zárva az intézményeiket.

A légi-, vízi-, szárazföldi közlekedéssel kapcsolatos, és a külföldiek belépését megakadályozó határzár is érvényét veszítené, ám a belügyminisztérium jelenlegi jogkörei is lehetővé teszik, hogy fenntartsák a határzárat.

Egyéb témában, újságírói kérdésére reagálva Gulyás Gergely közölte: ugyan pontos számokat még nem látnak az álláshelyek megszűnésének számáról, az már látszik, hogy márciusban 30-40 ezer ember is munkanélkülivé válhat. A miniszter szerint ez a szám áprilisban várhatóan még magasabb lesz, és az sem kizárt, hogy hamarosan százezer fölötti munkanélkülivel kell számolni.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Demkó Attila: Trianon nem történelem, hanem a jelen

A biztonságpolitikai szakértő, író szerint a történelmi sérelmeken felül lehet emelkedni, de ehhez „mindenkinek el kell végeznie a munkát”, vagyis mindenkinek őszintén szembe kell néznie a saját múltjával.

100 év után sem tudunk méltó módon megemlékezni Trianonról?

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ülést ma az Országgyűlésben, amelyen Demokratikus Koalíció kivételével minden párt részt vett. Az ellenzéki képviselőket kérdezzük az emlékülés kapcsán.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,467lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
891feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek