Operatív törzs: 15 milliárd forintot különített el a kormány egészségügyi eszközök beszerzésére

Szerda délelőtt formabontó módon tartották meg az operatív törzs sajtótájékoztatóját. Müller Cecília helyett ugyanis Ratatics Tibor, a MOL ügyvezető igazgatója nyitotta meg a tájékoztatót, és bejelentette: a hétvégén a MOL csoport megkezdte az utóbbi időben hiánycikként jegyzett fertőtlenítőszerek gyártását.

Security Check Required

No Description

Az operatív törzzsel közösen tervezik meg a szétosztás logisztikáját: először a kórházakba, azután a kiskereskedőkhöz juttatják majd el a termékeket. Továbbra is napi 24 órában, három műszakban gyártják a fertőtlenítőket.

Ezután Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára folytatta a tájékoztatót. Elmondta, a védőfelszerelések beszerzésének két módja lehet: külföldről szerezzük be – leginkább Kínából – vagy itthon gyártjuk le magunknak. A hazai gyártás mellett véleménye szerint az szól, hogy könnyedén szállíthatóak az elkészült termékek, valamint a hazai termelés a gazdasági visszaesést is mérsékli.

Éppen ezért bejelentette, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hazai gyártás megerősítését vette célba, jelenleg az anyagok beszerzésén dolgoznak, ehhez a hazai vállalatok segítsége is kelleni fog, sok céget felkértek arra, hogy állítsák át a termelésüket.

Ruszin Romulusz dandártábornok ezután ismertette: szerdától a honvédelmi irányítótörzs által irányított cégek száma 71-ről 84-re növekszik, erre a létfontosságú termékek gyártása miatt van szükség. Emellett azt is elmondta: a Magyar Honvédség folytatja a járőrözést – jelenleg 15 nagyvárosban -, valamint az északi és a nyugati határokon is kint vannak. A járvány elleni küzdelemhez felszereléssel járul hozzá a Honvédség, sátrakkal és tábori ágyakkal segítik a kórházakat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a napi friss adatokat: 226-ra emelkedett a hazai fertőzöttek száma. A reggel bejelentett tizedik halott egy brit állampolgár volt, aki krónikus betegségekkel küzdött. Müller Cecília szerint jelenleg 6 fő szorul intenzív kezelésre idehaza, újságírói kérdésére pedig azt is elmondta: a koronavírus-gyanús betegeket kétszer tesztelik, ennél többször csak ritkán, indokolt esetben járnak el.

Lakatos Tibor ezredes bejelentett egy friss kormánydöntést, mely szerint újabb 15 milliárd forintot különít el a kormány a szükséges egészségügyi eszközök beszerzésére.

Emellett az intenzív ellátás biztosítására alkalmas helyek száma is egyfolytában bővül, a Kiskunhalason épülő konténerkórház kivitelezése jól halad, a lélegeztetőket már be is üzemelték. Továbbá a Hungexpon is fekvőbeteg-ellátásra alkalmas ágyakat helyeztek ki, amelyek 330 fő ellátására elégségesek. Lakatos Tibor hozzátette: néhány településen kijárási tilalmat rendeltek el, ezek a polgármesterek döntései voltak, a kormány jelenleg is konzultál velük.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek