LMP: azonnal meg kell emelni az egészségügyi és szociális dolgozók fizetését

Az LMP azt kéri a kormánytól, vegye figyelembe, hogy a koronavírus-helyzet miatt egy mélyreható gazdasági válság felé halad az ország, és ahhoz, hogy ennek hatásfokát csökkenteni lehessen, illetve felgyorsíthatóvá váljon a válságból való kilábalás, az ellenzéki párt egy hétpontos munkahelyvédelmi intézkedési csomagot javasol.

Kendernay János, az LMP társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar cége negyedének alig egy hónapra elegendő tartaléka van a bérek kifizetésére, további 43 százalékuknak pedig csak három hónapig van tartaléka erre. Hozzátette: a legnagyobb veszélyben a kisvállalkozások vannak. Ezért az LMP a következőket javasolja:

  • Minden kis- és közepes vállalkozásnak, amelynek a bevétele a válság következtében legalább 25 százalékkal csökkent, adókedvezményeket kell nyújtani.
  • További segítségként a kkv-éknak nulla százalékos könnyített és gyorsított hiteleket, de akár vissza nem térítendő támogatást, azaz közvetlen pénzinjekciót kell biztosítani.
  • Az államnak át kell vállalnia kkv-éknál foglalkoztatott kényszerszabadságon lévők bérének legalább 60 százalékát, úgy, hogy a munkáltató is minimum 20 százalékot fizet, és vállalja, hogy a munkahelyet fenntartja a következő 6 hónapra. Erre az időszakra a munkaadói járulékok és adók felfüggesztése szükséges.
  • Az állam háztartásonként fizessen egy főnek távolléti díjat, ha gyermekre, gyermekekre kell vigyázni.
  • Az Európai Unióban hazánkban biztosítják a legkevesebb ideig a munkanélküli segélyt, csupán 3 hónapig, ezt meg kell hosszabbítani, hiszen mindenképpen elbocsátások várhatóak. Emellett szükséges, hogy a járulékokat legalább a garantált bérminimum szintjére emeljék.
  • Azonnali béremelésre van szükség az egészségügyi és szociális dolgozók esetében. (Múlt heti sajtótájékoztatóján Kendernay János azt mondta: azonnal honorálni kell a védekezést segítők munkáját, a szociális dolgozók bérét 50 százalékkal, míg az egészségügyiekét 30 százalékkal kellene növelni.)
  • Továbbá a kormány nyújtson albérlettámogatást a munkájukat elvesztőknek.

Kendernay János hangsúlyozta: ma a legfontosabb feladata a magyar kormánynak az, hogy a vállalkozások működését minden eszközzel biztosítsa, és megakadályozza a tömeges elbocsátásokat. „Ha ez sikerül, akkor a válság végén megvalósulhat egy gyors helyreállás és fellendülés. Ellenkező esetben egy hosszú és fájdalmas recesszióba süllyedhetünk, sok-sok százezer munkanélkülivel” – fogalmazott az LMP társelnöke.

Security Check Required

No Description

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek