Orbán Viktor: jelenleg 167 fertőzöttről tudunk, de a tényleges szám ennél jóval nagyobb lehet

Négy vonalon szerveztük meg a védekezést: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági szempontból, a vírus terjedésének három szakasza van, ehhez igazítottuk a lépéseinket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A kormányfő elmondta: 12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, mivel az ellenszerre még hosszú hónapokat kell várni, ezért eldöntötték, hogy „a várakozás helyett felvesszük a küzdelmet”. A kormány azért kérte a felhatalmazást, és hirdetett ki veszélyhelyzetet, mert normál módon nem lehet megszervezni az ország kollektív védelmét.

A kormányfő rengeteg adatot közölt az egészségügyi védekezés kapcsán (is). Hangsúlyozta, jelenleg 167 beazonosított koronavírus-fertőzött van, de a becsléseik szerint a tényleges szám jóval nagyobb lehet. A 167-ből 108-an tünetmentes hordozók, 27-en tüneteket is mutatnak, nagy valószínűséggel meggyógyulnak, 9-en nagyon betegek, intenzív ellátásra szorulnak. Az elhunytak átlagéletkora 69 év volt.

Orvosi maszkból jelenleg 1 millió 500 ezer áll rendelkezésre, naponta 25 ezret gyártanak. Speciális maszkból 125 ezer, gumikesztyűből 20 millió, lélegeztetőgépből pedig 2560 van. Kereskedők és diplomaták is folyamatosan a beszerzésen dolgoznak, leginkább keletről számíthatunk eszközökre.

Orbán Viktor azt is elmondta: 66900 kórházi ágy áll rendelkezésre, továbbá 252 tábori kórházi ággyal tudják a számot bővíteni. Arról is beszámolt, hogy 19431 65 év alatti orvosunk van, 4312 bevethető rezidens és 690 orvostanhallgató, emellett 105 ezer kiképzett egészségügyi dolgozóra számítanak. Kedd reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, a többi dolgozó, illetve a kórházba vitt betegek sebészmaszkot kapnak.

A rendőri védekezésről a kormányfő elmondta: a határokat lezárták, csak magyarok léphetnek be az ország területére, illetve azok, akik erre külön engedélyt kaptak, a teherforgalom továbbra is megengedett. A nem magyar, de az országon keresztül hazaigyekvő embereket a határoknál megállítják, számukra speciális szabályokat határoztak meg: ők csak a kijelölt humanitárius folyosón, felügyelet mellett, és meghatározott időtartam alatt haladhatnak át Magyarországon.

Bevethető egyenruhás, 65 év alatti, tiszti, tiszthelyettesi állományban lévő ember: 70275 fő van. Önkéntesek – például polgárőrök -, akik végszükség esetén képesek rendfenntartói tevékenységet ellátni: 46573 fő van. Mindösszesen rendfenntartásra 139684 fő vethető be. A karantén, és az esetleges szigorúbb kijárási intézkedéseket is nekik kell majd betartatniuk. A katonai védekezésről a kormányfő arról tájékoztatott, hogy emelt szinten vesznek részt a határvédelemben és felkészülnek a rendőrséggel való együttműködésre. 23950 hivatásos katona van, 9381 tartalékos áll rendelkezésre, és 10649 olyan ember is van, aki 5 éven belül szerelt le, tehát bevethető képességekkel rendelkezik.

Orbán Viktor egy újabb 6 pontos gazdasági intézkedési tervet is bejelentett:

  • a taxisok után további 81480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a KATA-átalányadó fizetési kötelezettség alól – ennek részleteit, a pontos tevékenységi köröket egy ma este megjelenő rendelet fogja tartalmazni,
  • a március elseje előtt keletkezett KATA-adótartozásokra haladékot adnak, ezeket elegendő lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni,
  • a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan mentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt,
  • a végrehajtó kamarával egyeztetve, a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztik,
  • az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejártát követően befizetni,
  • a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyed-jogosultságokat meghosszabbítják.

„Most az a legfontosabb, hogy a magyar emberek munkahelyét megvédjük – ezek az intézkedések is ezt célozzák -, és akik elveszítik az állásukat, azokat abban kell segítenünk, hogy minél hamarabb új munkahelyeket keressenek és találhassanak”

– jelentette ki Orbán Viktor. Azt is hozzátette: nagy munka lesz, de ezt egyszer már megcsinálták 2010 után.

Operatív törzs: a tömeges megbetegedések stádiumába lépve szigorítások jöhetnek

Müller Cecília országos tisztifőorvos Orbán Viktor bejelentései után elmondta: a mintavétekkel kapcsolatos protokoll változatlan, továbbra is azoktól vesznek mintát, akik gyanúsak koronavírus-fertőzésre. Arról is tájékoztatott, hogy már minden egészségügyi ellátóhely készülődik a koronavírusos betegek fogadására, így a sürgősségi ellátás bevezetésére is. A vakcina-, valamint gyógyszerkutatások ezzel párhuzamosan tovább folytatódnak.

Lakatos Tibor, a koronavírussal kapcsolatos ügyeleti központ vezetője elmondta: 188 honfitársunk van jelenleg karanténban külföldi, európai országban, közülük 187-en Ausztriában, 1 pedig Németországban. Ezen kívül jelenleg 30-an vannak Európán kívül karanténban. A határellenőrzések során 4000 személy esetében a hatóságok házi karantént rendeltek el, 14 esetben pedig rémhírterjesztés miatt kezdeményeztek eljárást.

Újságírói kérdésre Lakatos Tibor azt mondta: folyamatosan értékelik a kialakult járványhelyzetet, ám továbbra sem tervezik a kijárási tilalom bevezetését. Azt viszont elmondta, hogy amint a tömeges megbetegedések stádiumába lépünk, arányosan szigorúbb intézkedésekre lesz szükség, úgy hogy az állampolgárok ellátása ne kerüljön veszélybe.

A friss adatok szerint a hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 167 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 153 magyar állampolgár. Hétfőre hétre nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek