Szanyi Tibor: Az ellenzéki pártok tíz év alatt semmit nem tudtak felmutatni

„Lehet tiszta vizet is inni” – reagált Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alapítója arra, hogy új pártját többnyire ISZOM-nak rövidítik a sajtóban. Van-e létjogosultsága a mostani politikai viszonyok között egy új ellenzéki pártnak 2022 előtt? Mit jelent ma baloldalinak lenni? Miért gondolja azt, hogy a választási korhatárt 16 évre kéne levinni? Többek között ezekről is beszélt a volt szocialista politikus, korábbi európai parlamenti képviselő a Jövő TV Reflektorban című műsorában.

Múlt hét pénteken sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy megkezdte működését a Szanyi Tibor volt szocialista politikus és a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, Székely Sándor által alapított Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom.

A névválasztás kapcsán Szanyi Tibor a Jövő TV Reflektorban című műsorában elmondta: két mozgalom -, az általa alapított Igen Mozgalom, illetve a Magyar Szolidaritás Mozgalom – hozta létre az új formációt, és szerették volna, ha mindkettő megjelenik a párt nevében. Miután ezt megalkották, akkor vették csak észre, hogy ez hogyan néz ki „egy csavarral lerövidítve”, de végül úgy döntöttek, bevállalják. Egymás között valójában Igenként vagy Igen Szolidaritásként hivatkoznak a pártra, és ezt a megnevezést is kívánják használni, hivatalos rövidítésük nincs.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent ma baloldalinak lenni, Szanyi Tibor három pontban foglalta össze a saját értelmezésüket: az ember gondolkodásában legyen egy nagyon erős szolidaritási elem, legyen affinitása az egyenlőséghez, valamint a legfontosabb megoldandó feladatnak a jelenlegi szociális válságnak a felszámolását tartják.

„Sose tekintettem a DK-t baloldali pártnak, egy derék liberális pártnak tartottam baloldali affinitással”

– jelentette ki Szanyi Tibor arra a felvetésre, hogy mi a különbség új pártja és a Demokratikus Koalíció között. „Hurrá, tisztelem őket, csak nem baloldaliak” – tette hozzá.

Az MSZP-vel kapcsolatban emlékeztetett rá: alelnökként is azt mondta, hogy az MSZP-ben nincs elég baloldaliság, és tele voltak pragmatizmussal. A politikus szerint van egy közös jellemzője mindegyik magyarországi pártnak: „nagyon komoly szimpátiát mutatnak a neoliberalizmus irányába”, az Igen Szolidaritás azonban elutasítja a neoliberális karaktert.

A párt programjára kitérve elmondta, alapkarakterük, hogy felszámolják a szociális válságot, amely egy nagyon komoly klimatikus-környezetvédelmi, fenntarthatósági krízissel is párosul. A kezdeményezéseik közül Szanyi Tibor kiemelte: régóta dédelgetett álma, hogy a választási korhatárt 16 évre kéne levinni Magyarországon. Ezt formálisan is elő fogják terjeszteni Székely Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökének a segítségével.

Szanyi Tibor szerint a mai 16 évesek összehasonlíthatatlanul több, illetve más típusú tudással rendelkeznek, mint akár az ő generációja. A világhálón már mindenhez hozzáférnek, nyelveket beszélnek, értik egymást, az Igen Szolidaritás pedig azt szeretné, hogy ez az új generáció minél hamarabb lehetőséget kapjon arra, hogy a fiatalok jövőjét érintő döntésekbe bele tudjon szólni.

A volt szocialista politikus úgy látja: a választók csalódottak, unják már a NER-t, és unják a megszokott ellenzéki pártokat is, amelyek „tíz év alatt semmit nem tudtak felmutatni, ugyanott totyognak.” Szanyi Tibor kijelentette:

„Ezt a beállt lövészárok-szituációt a választók le akarják dönteni, új szereplők kellenek.”

Az Igen Szolidaritás egyetért a többi ellenzéki párttal, hogy előválasztások kellenek 2022 előtt. Abban érdekeltek, hogy mind a 106 választókerületben megmérettethesse magát a jelöltjük, de pártalkukba nem szeretnének bocsátkozni. Szanyi Tibor szerint, jelenleg még nem aktuális, hogy ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, az Igen Szolidaritás csak 2021-22-ben foglalkozna ezzel a kérdéssel, de ez is lehet majd egy előválasztási téma.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek