Schmuck Erzsébet: A zöld témákat nem lehet lenyúlni

A 2020-as év minden valószínűség szerint az ellenzéki pártok vitáiról, illetve a közös programalkotásáról fog szólni. Már az elmúlt hónapok ellenzéki politizálását is a közös ellenzékiség formájának kérdései határozták meg. Ez idő alatt komoly nézetkülönbségek bontakoztak ki a pártok között az egy lista vagy több lista ügyében, az egyes pártok „zöldülési” próbálkozásairól, és az alapvető irányvonalak kijelölésének kapcsán is. Ezekről a témákról Schmuck Erzsébetet, az LMP társelnökét kérdeztük a Jövő TV Reflektorban című műsorában.

Schmuck Erzsébet szerint 2022-ben kettős a tét: az egyik, hogy leváltsuk a kormányt, és a NER-t, illetve egyáltalán nem mindegy, hogy utána milyen kormányprogram születik, és milyen társadalmat fogunk építeni.

Az LMP társelnöke kérdésre válaszolva elmondta: most még nem lehet eldönteni, hogy 2022-ben a hány listája lesz az ellenzéknek. Hangsúlyozta: nem az fogja eldönteni ezt a kérdést, hogy kit szeretnek, vagy kit nem szeretnek, hanem az, hogy meg tudnak-e egyezni az ellenzéki programról.

Schmuck Erzsébet úgy látja: a pártok értékrendbeli különbségei ellenére is megvalósítható lesz a 2022-es koordináció, és a viták arra szolgálnak, hogy konszenzusos döntés szülessen arról, milyen jövőképet vizionálnak 2022 utánra az ellenzék szereplői. A társelnök ugyanakkor arról is beszélt, hogy jelenleg a Momentummal és a DK-val is komoly értékrendbeli nézeteltérései vannak az LMP-nek.

Évértékelő beszédében Fekete-Győr András klímakörök létrehozását tűzte ki célul. Arra a kérdésre, hogy a Momentum lenyúlhatja-e az LMP-től a zöld témákat, Schmuck Erzsébet úgy felelt, nem gondolja azt, hogy ezeket a témákat csak úgy le lehet nyúlni.

„Ezekhez a kérdésekhez kell egy tudás, kell egy szemlélet. Az LMP kezdettől fogva ökológiai, zöld kérdésekkel foglalkozik”

– szögezte le. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az LMP már az európai parlamenti választásokon is az éghajlatváltozást témáját helyezte előtérbe, illetve a pártban komoly szakértelem mutatkozik az éghajlatváltozás ügyében.

„Ezt én még nem látom a Momentumnál, de ha meglesz, én nagyon örülök neki”

– mondta Schmuck Erzsébet.

A Momentum kapcsán azt is kifejtette: az az ambivalencia lépett fel, hogy bár klímaköröket szerveznek, közben az Európai Szabadkereskedelmi Egyezmény pártolója a párt, a DK programja kapcsán pedig leginkább az Európai Egyesült Államok gondolatát vitatja az LMP.

A zöld párt álláspontja szerint a kormányképesség érdekében minden ellenzéki formációnak tisztába kell tennie belső ügyeit, így nyár végére a pártoknak döntenie kell arról, milyen vezetőséggel vágnak neki a 2022-es önkormányzati választásoknak.

A közös programalkotás céljából mind a Momentum, mind pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) ellenzéki kerekasztalt szervez. Az LMP mindkét esetben nyitott az egyeztetésekre. Schmuck Erzsébet szerint ez év második felére már meg kell, hogy kezdődjön az egyeztetés az ellenzéki pártok között a közös kormányprogramról.

A közvélemény-kutatások kapcsán az LMP társelnöke elmondta, bár pártja a 2018-as országgyűlési választások után sok hibát elkövetett, mostanra lezárta rossz időszakát. Schmuck Erzsébet kijelentette: az LMP következetesen és hitelesen képviseli a zöld politikát, és ez oda fog vezetni, hogy a 4-5 százalékról még tovább erősödik majd felfelé.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek