Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a szájzár törvény miatt

Az ellenzéki pártok közös beadványban kérik az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a szájzár törvényként elhíresült országgyűlési törvény és házszabály módosításait – jelentették be az LMP, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció képviselői hétfő délután az Országgyűlésben.

Arról a decemberben elfogadott módosításról van szó egyébként, amelynek értelmében akár 60 napra is kitilthatják és fél évi fizetését is elvehetik annak a képviselőnek, aki súlyosan megsérti a “Ház méltóságát”. Hadházy Ákost például a tegnapi napon már ki is tiltották az ülésteremből, mert egy “Stop propaganda!” feliratú táblát lógatott be Kövér László házelnök feje felett a karzatról.

A sajtótájékoztatón a párbeszédes Szabó Tímea rendkívüli aggályosnak nevezte a most életbe lépett módosításokat és elmondta, bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti majd a törvényt. A képviselőnő szerint a Fidesz fél és fenn akarja tartani a látszatot, hogy itt egy jól működő demokrácia van, ezért akarja “befogni az ellenzéki képviselők száját” a parlamentben.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint 2018. áprilisában a magyar emberek többsége a jelenlegi kormány ellen szavazott, a házszabály szigorításával pedig a többség által parlamentbe juttatott ellenzéki pártok képviselőinek munkáját akarja ellehetetleníteni a Fidesz. Leszögezte: képviselőtársaival közösen mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ne lehessen az ellenzéket megfélemlíteni.

A jobbikos Lukács László György szerint is egyértelműen az ellenzék elhallgattatásáról szól a most életbe lépett módosítás és ő is bizalmát fejezte ki abban, hogy az Alkotmánybíróság Orbán Viktor utasítása helyett a törvényszerűséget fogja választani, ezért kimondja, hogy alaptörvény-ellenes a szájzár törvény.

A DK-s Arató Gergely szerint a Ház méltóságát nem az ellenzék sérti meg a viselkedésével, hanem a kormánypártok, akik korlátozzák őket a munkavégzésben.

Az LMP-s Csárdi Antal kijelentette: nem hisz abban, hogy az ellenzéket az ilyen törvények meg tudják állítani abban, hogy elmondják az embereknek, mi folyik valójában ebben az országban.

A sajtótájékoztatót Szabó Tímea Facebook oldalán élőben is közvetítették, itt tudod visszanézni:

Szabó Tímea – Közös ellenzéki sajtótájékoztató az első…

Közös ellenzéki sajtótájékoztató az első parlamenti ülésnapról

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek