Naponta 700 millió forintos kárt okoz a gazdaságnak a fosszilis tüzelőanyagok használata

A Greenpeace friss jelentésében számokra konkretizálva mutatja be a fosszilis tüzelőanyagok okozta károkat. Ám a jelentésben megoldást is kínálnak a problémára: minél előbb ki kell vonni a dízel- és benzines járműveket, fejleszteni a tiszta közösségi közlekedést, bezárni a szénerőműveket és átállni a megújulókra.

A szervezet légszennyezési szakértője szerint a légszennyezettség kiemelt veszélyt jelent az egészségünkre és a gazdaságunkra is. Egészségügyi szempontból a fosszilis tüzelőanyagok égetése megnöveli az agyvérzéses, a tüdőrákos-, és az asztmás megbetegedések számát, ezzel évente mintegy 4,5 millió ember halálát okozva világszerte, 13.000 emberét pedig Magyarországon.

A gazdaságra is negatív hatással van a szennyezés, a globális GDP 3,3 százalékába, mintegy 2900 milliárd dollárba kerül évente az ezáltal okozott kiesés. Az átlaghoz képest a magyar gazdaságra nagyobb mértékben hat a gazdaság szennyezése, az éves GDP 6%-ba, a 2018-as adatok szerint tehát napi 700 millió forintba kerül az ez által okozott kiesés.

A gazdasági károk többek közt a betegségekből, a halálesetek számából, a kimaradt munkaórákból és az egészségügyi kezelésekből adódnak össze.

A Greenpeace szerint a világ kormányainak minél előbb el kell kezdenie kivezetni a szennyező energiahordozókat, és be kell zárni a régi szénerőműveket is. Emellett mielőbb át kell állni a megújuló energiaforrások használatára.

Kezdőlap Hírek Gazdaság Naponta 700 millió forintos kárt okoz a gazdaságnak a fosszilis tüzelőanyagok használata
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Merre tovább, Jobbik?

Z. Kárpát Dániellel, a Jobbik alelnökével beszélgettünk a párt tisztújító kongresszusán történtekről és a Jobbik jövőbeni terveiről is.

Mi a fontosabb a DK-soknak? Gyurcsány vagy az ellenzéki összefogás?

Gyurcsány Ferenc évértékelőjén arról kérdeztük a DK-sokat, nyugdíjaznák-e a pártelnököt, ha csak így jöhetne létre a teljes ellenzéki összefogás 2022-ben.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

5,892lájkolóTetszik
214követőkövető
30követőkövető
378feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek