Véget ért a sorozat, ami bemutatta a hollywoodi álomgyár valódi arcát – BoJack Horseman sorozatkritika

Ha kimondjuk azt, hogy animációs sorozat manapság mindenkinek akarva-akaratlanul a Family Guy, a South Park és a Simpson család ugrik be elsőként. Ez persze rendben is van, ugyanis ezek a szériák valóban lefektették az animációs sorozatgyártás alapjait, narratív szempontból mégis borzasztóan szegényes darabokról beszélünk. A karakterek jellemrajza nem fejlődik igazán az évadok során, a szereplők ugyanannyi idősek maradnak, és alapvetően inkább csak a szórakoztatás a céljuk.

Ezen tudott egy hatalmasat csavarni a 2014-ben útjára induló BoJack Horseman, ami a Netflix támogatása nélkül valószínűleg örökké az ötletgazda, Raphael-Bob Waksberg asztalfiókjában maradt volna. A sorozat BoJack Horseman, kiöregedő színész hétköznapjait követi végig, aki kétségbeesetten igyekszik újra visszatérni sikerei egykori szintjére, ám próbálkozásai sorra elbuknak. A sorozatos negatív visszajelzések hatására BoJack a drogokhoz, és az alkoholhoz nyúl, ezek pedig a Hollywoodból ránehezedő nyomással együtt mély depresszióba taszítják.

Fotó: Netflix

A hat évad alatt egy nagyon komplex jellemrajzot láthatunk összeállni: gyermekkori sérelmei, szülei abúzusa, a fiatalon elért sikerei, és a szűnni nem akaró önmarcangolás és megfelelési kényszer olyan emberré változtatja, amilyenné sosem akart válni. Szülei mintájára képtelen lesz emberi kapcsolatokat építeni- és fenntartani, az egoizmusa pedig lassan, de biztosan tönkreteszi a körülötte lévők életét is, csak úgy, mint az övét.

A sorozat bemutatja, miféle jellemtorzító hatása van az állandó rivaldafénynek, ugyanis a főszereplő elkezd úgy érezni, és cselekedni, mintha a társadalmi normák és a törvények már nem vonatkoznának rá. A sorozat évadról-évadra konzekvensen építi fel a cselekvényt, így majd minden egyes jelenet létfontosságú a teljes kép megértéséhez.

BoJack sok embert életét teszi tönkre tetteivel és szavaival, ám az utolsó évadban ráeszmél minderre, és igyekszik jóvátenni minden ballépését. Elhatározza, hogy elvonóra megy, szabadulása után pedig valóban egy új embert láthatunk: elkezd foglalkozni a barátaival, és megpróbálja viszonozni azt a rengeteg segítséget, amit ő kapott tőlük. Ám amikor múltbéli tettei napvilágot látnak, az egész társadalom és barátai is hátat fordítanak neki.

A záróévad bemutatja azt, hogy mi történik azzal az emberrel, akit kizár a társadalom, hasonló tettek miatt mint amit Harvey Weinstein is elkövetett. Konzekvenciaként pedig bemutatja, bármennyire is meg akarunk változni, a múltunk sosem fog teljesen eltűnni. Az egész sorozat alapkoncepciója formabontó, ugyanis egy negatív karaktert helyez a főszerepbe, akivel szemben az évadok során elkezdünk szimpátiát érezni, mégsem tudjuk soha megszeretni. De megérteni annál inkább.

Fotó: Netflix

A sorozat animációs mivolta miatt látszólag inkább gyerekeknek szól, narratív szempontból mégis képes olyan témákra reflektálni, amit a legtöbb filmdráma sosem merne bevállalni.

A sorozat kifutása a #metoo mozgalom iskolapéldája, BoJack és a sorozat főbb szereplői pedig a depresszió valódi arcait mutatják be.

A BoJack Horseman megmagyarázza, miért is lett megalkotva az animációs műfaj: tökéletesen képes elkülöníteni a fikció és a valóság közti különbséget, akár gyermekek számára is megemészthető módon tud komoly témákat boncolgatni, és egy kicsit képes tompítani az egyébként megbotránkoztató történéseket is.

Ugyan a sorozatot magyar nyelven is megnézhetitek a Humor+-on, megtekintését mindenképp eredeti nyelven javasolnám, ugyanis a színészek munkája rengeteget hozzátesz a karakterek jelleméhez. A szóviccek, az állat szereplők komikus féljelenetei mind-mind angolul csapódnak le igazán jól.

A BoJack Horseman korunk egyik – ha nem – legjobb sorozata, amit mindenkinek jó szívvel tudok ajánlani. Egyszerre gondolkodtat el, emel fel, taszít a mélybe és szórakoztat. 10/10

Az utolsó évad trailerét lent, a teljes sorozatot pedig Netflixen tudjátok megnézni.

BoJack Horseman | Season 6 Trailer | Netflix

It’s safe to say Horsin’ Around won’t be BoJack Horseman’s only lasting legacy. The final two-part season airs October 25 and January 31. Watch BoJack Horsem…

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tényleg lehetetlen szájmaszkhoz jutni a patikákban? Kiderítettük!

Stábunkkal kiderítettük, valóban hozzá lehet-e jutni a fővárosban a koronavírus elleni védőfelszerelésekhez. Videóriport.

Szellemvasút – Karanténshow Kelemen Annával és Ungár Péterrel a Jövő TV-n

Kelemen Anna és Ungár Péter péntek este 20 órától megfejti a világ dolgait. Bár eredetileg az Európai Unió lett volna a téma, szereplőink kicsit elkalandoztak. Sebaj.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,962lájkolóTetszik
323követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek