A DK is törvényjavaslatot nyújt be a családon belüli erőszak megfékezése érdekében

Az utóbbi időszakban több családon belüli, erőszakos bűncselekmény híre is bejárta a hazai sajtót, amire a politikai is reagált. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester például az LMP-s Csárdi Antal országgyűlési képviselővel közösen bejelentette: törvénymódosítást kezdeményeznek az Országgyűlésben, helyi szinten pedig egy önkormányzati krízislakás-hálózat kiépítésére tesznek javaslatot.

A napokban ismét brutális családon belüli gyilkosság történt, egy tatabányai férfi vascsővel verte agyon 7 és 9 éves gyermekét. Az esemény újra felszínre hozta a családon belüli erőszak problematikáját, a DK ennek apropóján tartott ma sajtótájékoztatót.

Ezen Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője elmondta: szerinte sem nyújtanak a jelenlegi törvények megfelelő védelmet a bántalmazott félnek, ezért többpontos törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentben.

A DK első lépésként ratifikálná az Isztambuli Egyezményt, amely a nők elleni erőszakkal szemben szorgalmazza az állami fellépést. Ha a párkapcsolati és családon belüli erőszak történik, akkor az állami szerveknek automatikusan feljelentést kellene tenniük. A jelenlegi gyakorlat szerint a bántalmazott félnek önállóan, magánvádban kell a feljelentést megtennie. A DK-s törvényjavaslat szerint a jövőben a hatóságoknak hivatalból kell majd eljárniuk az ilyen esetekben.

A DK tervezete alapján, ha a családon belüli erőszaknak kiskorú is szemtanúja vagy elszenvedője, a bíróságoknak azonnal a távoltartás elrendelése mellett kell dönteniük, valamint csak a bíróság engedélyével kaphatnának a jövőben engedélyt a láthatásra a erőszak elkövetői. Vadai szerint a gyámhatóságnak fokozott figyelmet kell fordítana azokra a családokra, ahol olyan szabadlábra került elítéltek élnek, akiket családon belüli erőszakért ültettek le.

A DK alelnöke úgy véli, a kormánynak már régóta változtatnia kellett volna a jogszabályokon és ezzel életeket menthetett volna meg. Vadai úgy fogalmaz: “Azzal egy családot sem fognak megmenteni, ha Varga Judit igazságügyminiszter a Kossuth téren bóklászva keménykedik. Ez nem kormányzás ez egyszerűen csak propaganda.”

Ezzel a kiszólással egyébként erre a videóra utalt az ellenzéki politikus:

A sajtótájékoztatót élőben is közvetítettük Facebook-oldalunkon, itt tudod visszanézni:

Horváth Benjámin
Újságíró, riporter

Legfrissebb videók

Tényleg lehetetlen szájmaszkhoz jutni a patikákban? Kiderítettük!

Stábunkkal kiderítettük, valóban hozzá lehet-e jutni a fővárosban a koronavírus elleni védőfelszerelésekhez. Videóriport.

Szellemvasút – Karanténshow Kelemen Annával és Ungár Péterrel a Jövő TV-n

Kelemen Anna és Ungár Péter péntek este 20 órától megfejti a világ dolgait. Bár eredetileg az Európai Unió lett volna a téma, szereplőink kicsit elkalandoztak. Sebaj.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,962lájkolóTetszik
323követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek