Buttigieg nyerte a demokrata előválasztás iowai fordulóját

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, hatalmas fejetlenség alakult ki az amerikai demokrata előválasztás első, iowai fordulóján. Lehalt választási rendszer, napokig tartó kézi szavazatszámlálás, Bernie-Buttigieg harc az első helyért, nagyjából ezekkel a címszavakkal foglalhatnánk össze az iowai történéseket.

Ám végre pont került az ügy végére, ugyanis szorosan, csupán egytized százalékkal, de Pete Buttigieg húzta be a választás Bernie Sanders, vermonti szenátor előtt.

Csütörtök reggel 97%-os feldolgozottságnál fej-fej mellett haladt a demokrata párt két legesélyesebb jelöltje, csupán néhány tized százalék volt a különbség a két jelölt között, épp mint a számlálás végén. Ugyan végeredményt tekintve Sanders több szavazatot kapott, a kaukusz-rendszerben a delegáltak száma dönt, ebből pedig Buttigieg szerzett eggyel többet.

Így Buttigieg 13, Sanders 12, Elizabeth Warren 8, Joe Biuden 6, míg Amy Klobuchar 1 delegálétat szerzett. A 15%-os küszöböt Buttigieg és Sanders mellett Elizabeth Warrennek és Joe Bidennek sikerült megugrania.

Az iowai előválasztás egyébként is nagy jelentőséggel bír, főleg a demokraták számára, ugyanis 1996 óta kivétel nélkül az volt a demokraták elnökjelöltje, aki az iowai kört be tudta húzni.

Iowában egyébként a republikánusok is előválasztást tartottak a héten, ami sokkal egyértelműbb és gyorsabb eredménnyel zárult. Donald Trump 39 delegálttal magabiztos lehet a jelöltségében, “kihívója”, Bill Weld mindössze egy delegáltat tudhat magáénak.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek