Egyre nagyobb a felháborodás az új Alaptanterv miatt, a kormány mégsem hátrál, sőt

Ahogy azt már korábban is megírtuk, a hét elején a Magyartanárok Egyesülete állásfoglalást adott ki az új Nemzeti Alaptanterv miatt, ami szerintük mélyen sérti a gyermekek jogait.

Az új NAT sok változást hozna a tananyagba, az irodalom tananyagból például kikerülne Magyarország egyetlen Nobel-díjas írója, Kertész Imre, és Ottlik Géza is, ellenben helyet kapna benne az a Wass Albert, akinek a neve mellett sokszor merül fel az antiszemita jelző.

Rengeteg szülő és tanár tiltakozik levéllel, illetve nyilvános fotóval az új NAT ellen, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook oldalát elárasztották azok a fotók, melyeken a #nonat hashtaget használják. Az egyik tanár olyan táblát tart fenn, amin ez áll: ha ezt a NAT-ot bevezetik, felmondok.

Dragomán György, József Attila-díjas író szerint hagyni kellene a tanárokat és a diákokat olyan szövegeket választani, amelyek szerethetőek, hogy mindenki megtalálhassa az irodalomban azt, ami segít és felemel. Szerinte az új NAT minden csak ez nem: száraz, unalmas, szinte taníthatatlan, nem személyre szabható, gyanakvó, poros és bizalmatlan.

Bayer Zsolt szokásához hűen ismét a legkiszolgáltatottabb emberekbe rúgott bele az eset kapcsán, amikor a tiltakozó tanároknak ezt üzenete: “Nem tanítok fasiszta írót!” – tartja maga elé büszkén táblácskáját a “pájdágógosz néni”.

Nem is kell, te szerencsétlen! Neked diákokat kell tanítanod. Amúgy vékony jégen jársz.

Az ATV Egyenes Beszéd című, csütörtök esti műsorának Hajnal Gabriella, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos volt a vendége, aki elmondta, hogy volt társadalmi egyeztetés az új NAT közzététele előtt, amibe sok szülőt és pedagógust is bevontak. A Nemzeti Pedagógus Kar az állítólagos egyeztetések ellenére is elítéli az új alaptanterv bevezetését, ám Hajnal a műsorban úgy fogalmazott, nem hallotta, hogy elégedetlenek lennének vele.

Szerinte ha folyamatosan egyeztetni kell, sosem lesz semmiféle anyag, mert ellenvéleménye mindig mindenkinek lesz.

Ma sem tűnik úgy, mintha csillapodnának a kedélyek a NAT kérdése kapcsán. A Szeged.hu Závada Pál Kossuth-díjas írót kérdezte meg az új irodalmi tantervről, melynek kapcsán kifejtette, mélyen felháborítja az, hogy a kortárs irodalom teljes mértékben kimarad a Nemzeti Alaptantervből. Szerinte tömeges szülői tiltakozásra lenne szükség.

Az irodalomoktatás így halott lesz, múzeumi kultúrszörnyként fog megjelenni a diákok előtt.

– fogalmazott Závada Pál

Ma, a Becsület napi megemlékezésről tartott sajtótájékoztatót a XII. polgármestere, Pokorni Zoltán, aki a tájékoztató után az Index kérdéseire is válaszolt. Pokornit elsődlegesen a nyilasként politizáló Nyírő József alaptantervbe kerüléséről kérdezték, mire válaszként Pokorni úgy fogalmazott: egy nyilas is tud jó regényt írni.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek