A Ragadozó madarak nem film, inkább egy kínosan hosszú, gagyi videoklip

A DC Filmes Univerzumát nagyjából az első film kiadása óta rugdossák verbálisan a kritikusok és a közönség, ami a legtöbb esetben jogos is. A filmek kétségbeesetten igyekeznek lekoppintani a Nolan-éra stílusát, a filmzenék többsége egy ízlésficamos nyolcéves muzikális érettségét tükrözik, a forgató-, és szövegkönyv pedig egy másodikos nyelvtanóra hétvégi összefoglalójának szintjét is nehezen üti meg.

Az viszont kétségtelen, hogy a Marvel biztonsági játékai mellett a DC igenis mer kockázatos döntéseket hozni. Ők mutatták be ugyanis az első önálló női szuperhősfilmet, a Wonder Womant, a Ragadozó madarakkal pedig szintén ők lettek az elsők, akik női szuperhőscsapatot vittek a mozivászonra.

Így a pénzcsap garantáltan hetekig nyitva lesz a Warner Bros.-nál, ám az, hogy a film tud-e olyan hatással lenni a fiatal lányokra, mint a Bosszúállók a fiatal srácokra, közel sem ilyen biztos. Sőt.

A Ragadozó madarak cégéren egy csapatfilmet reklámoz, menő harcjelenetekkel, ám a megtekintés után sokkal inkább a női emancipáció elbaltázott lépéseként hivatkoznék rá. Ugyanis semmit nem ad hozzá a fiatal lányok nőképének fejlődéséhez, a filmben feltűnő férfi karaktereket pedig olyan célzottan alázzák meg, amennyire csak tudják.

Az Ewan McGregor által játszott főgonosz, Fekete Maszk is csak egy egydimenziós nőgyűlölő pszichopata, bármiféle érzelmi mélység nélkül. Pedig a színész minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy ez ne így legyen, a film legjobb alakítása – Margot Robbie mellett – egyértelműen az övé.

A film nemhogy nem javít a férfi-női diskurzus jelenlegi helyzetén, hanem egy olyan toxikus iskolapéldája lesz annak, amit biztosan nem tervezett a stúdió.

A történetmesélés alapjait sem képes megugrani a film: a történések között csupán légies ok-okozati viszony van, a lineáris történetvezetésről pedig mintha még életükben nem hallottak volna a forgatókönyvírók. Az egész történet Harley Quinn (Margot Robbie) narrációjával elevenedik meg, aki Deadpool-szerűen igyekszik folyamatosan áttörni azt a bizonyos negyedik falat a szereplő és a nézők közt.

A film történetébe sem fektettek nagy energiát: Az Öngyilkos osztag történései után veszi fel a fonalat, amikor Joker és Harley Quinn szakítottak. Ezt megtudva majd az egész gengsztervilág Harley nyomába ered, ám Fekete Maszk hajlandó megkímélni az életét, amennyiben az képes visszaszerezni egy ellopott gyémántját.

A Ragadozó madarakkal az a legnagyobb baj, hogy hazudik a nézőnek, ugyanis a film egyáltalán nem egy csapatról szól, hanem Harley Quinn-ről. Vadásznő, Fekete kanári és a többi karakter csupán néhány fehér ceruzával megírt, elhanyagolható mellékszereplő.

A rengeteg negatívum mellett azért azt el lehet mondani pozitívumként, hogy Margot Robbie és Ewan McGregor ripacskodó alakításai kategóriákat javítanak a filmen. A fent említett alakítások mellett a harckoreográfia is egészen igényes, tényleg szórakoztató nézni az “őrült nők ketrecének” tombolását. Az egyedüli probléma ezzel az, hogy semmiféle kémia nem volt a szereplők között, a túlpuffogtatott egysoros beszólások pedig egyenesen kínosak voltak, épp úgy mint az Aquamanben.

Ha egyet tanácsolhatok, semmiképp ne adjatok ki pénzt erre a filmre, ugyanis nem érdemli meg. Talán egy unalmas vasárnap estén lehet érdemes megnézni, amikor tényleg semmi nincs a tévében, de talán még akkor sem.

A film semmiféle nyomot nem hagy az emberben, nem vet fel morális kérdéseket, és a legkisebb mértékig sem képes megnyitni a férfi-női diskurzust, csupán egy végtelenül üres, amerikai imázsfilm hatását kelti. Az egyedül dolog, amiben újat tud mutatni a film az az, hogy az átlag hollywoodi filmek maszkulin hegemóniája helyett itt a feminin hegemónia bontakozik ki. 10/5

BIRDS OF PREY – Official Trailer 2

Gotham’s worst brings out their best. Meet Harley Quinn, Black Canary, Huntress, Renee Montoya, and Cassandra Cain. #BirdsOfPrey in theaters 2.7.20. https://…

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Palacsintázó fideszesek és a koronavírus – Itt az első Social Media Tour!

A hét legérdekesebb, vagy épp legviccesebb történései a magyar közösségi médiából. Első rész.

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

11,078lájkolóTetszik
333követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek