Káosz Iowában: Már Buttigieg vezet Sanders előtt az előválasztáson

Tegnap már beszámoltunk az amerikai demokrata előválasztás első fordulójában látott blamázsról, ahol egyes adatok alapján 40%-os feldolgozottságnál még Bernie Sanders vermonti szenátor vezetett Pete Buttigieg, South Bend volt polgármestere előtt.

Ám azóta sok víz lefolyt a Dunán, és ugyan az online rendszer még mindig működésképtelen, a szavazatokat analóg módon rögzítik, és reggel már 71 százalékon állt a feldolgozottság. A New York Times arról ír, hogy Buttigieg lehagyta a választás legnagyobb esélyesének tartott Sanders szenátort, előbbi a szavazatok 26,8%, míg utóbbi a szavazatok 25,2%-át birtokolja.

A mostani becslések 80%-os esélyt látnak arra, hogy Buttigieg behúzza az első kört, ám azt, hogy mikor láthatunk végleges eredményeket, még mindig homály fedi. Sanders mögött jóval lemaradva, 18,4%-kal Elizabeth Warren áll, míg Joe Biden csak a csalódást keltő negyedik helyet foglalja el, éppen csak megugorva a 15%-os küszöböt.

Delegáltak számában – ami sokkal inkább döntő fontosságú a kaukusz-rendszerben – Sanders és Buttigieg fej-fej mellett halad, mindketten 10 delegálttal számolhatnak, Warren pedig 4 delegáltat tudhat magáénak. Joe Bidennek és Amy Klobucharnak a jelenlegi állás szerint nincs képviselője.

A fejetlenség egyébként még mindig eszméletlen mértéket ölt Iowában, az elnökaspiránsok anélkül utaztak tovább az előválasztás következő fordulójába, New Hampshirebe, hogy az első állomás végeredményének tudatában lettek volna. Az viszont már biztos, hogy Buttigieg és Sanders közt dől majd el a győzelem Iowában.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek