A demokrata előválasztás legnagyobb nyertese: Donald Trump

Hónapok óta lázban tartotta az amerikai sajtót a demokrata előválasztás első, iowai fordulója, ami az erőviszonyok lefektetése helyett kínos bénázásba torkollott.

A mostani demokrata előválasztáson tizenegy jelölt közül választhatnak az iowaiak, ahol az előzetes előrejelzések alapján a legnagyobb eséllyel Bernie Sanders vermonti szenátor, az Obama-kormány volt alelnöke Joe Biden, South-Bend volt polgármestere, Pete Buttigieg és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor indul.

A választást ottani idő szerint ugyan hétfő este lezárták, ám a helyi pártszervezet állítása szerint rendellenességeket találtak a részadatokban, plusz a választási rendszer is bemondta az unalmast, így a szavazás után fél nappal sem tudnak hivatalos eredményeket közölni.

A kaukusz-rendszer

Az amerikai választási rendszerben egyébként nem egyszerű bármiféle logikát találni európai szemmel, a mostani előválasztás sem csak egy sima előválasztás. A kaukusz-rendszer röviden összefoglalva úgy működik, hogy az emberek szavazókörönként összegyűlnek, ahol a jelöltek képviselőinek kampánybeszédei után támogatói csoportokba rendeződnek, és szavaznak.

A szavazókörökben a 15 százalékos küszöböt kell megugraniuk a jelölteknek, amelyik csoport ezt nem éri el, az feloszlik, a második fordulóban pedig át kell állniuk egy másik csoportba. A második forduló után a szavazatarányok alapján minden 15 százalék feletti jelölt kap egy bizonyos számú helyi delegáltat, akik őt fogják támogatni a megyei szintű jelölőgyűléseken.

A megyei gyűléseken ezután újabb delegáltakat választanak, akik az állami jelölőgyűlésen vesznek részt, ahol várhatóan júliusban meg is találják a párt elnökjelöltjét.

Tehát a kaukusz szerint nem feltétlen az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapta, hanem az, aki a legtöbb delegáltat nyerte meg magának. Az eredményeket összesítése bonyolult folyamat, erre egy applikáció és egy telefonhálózat is ki van építve, éppen ezek haltak le tegnap este.

A demokrata előválasztás győztese: Donald Trump

Így alakulhatott ki az az abszurd helyzet, hogy a demokrata előválasztás legnagyobb nyertese Donald Trump lett. Ezzel a bénázással ugyanis egy kommunikációs fegyvert adtak a regnáló elnök kezébe, amit habozás nélkül fel is használt. Twitter bejegyzésében így fogalmazott:

A Demokrata kaukusz egy teljes katasztrófa. Semmi sem működik, pont mint az elnökségük idején. Az egyetlen ember, aki győzelmet hirdethetett tegnap, az én vagyok.

Részeredmények

A választási rendszer ugyan valóban lehalt, Bernie Sanders az átláthatóság fenntartása érdekében nyilvánosságra hozta a 40%-os feldolgozottságnál látható eredményeket. Eszerint Bernie Sanders vezeti a versenyt 29%-kal, őt követi Pete Buttigieg 24%-kal, harmadikként pedig Elizabeth Warren található 21%-kal.

A jelenlegi adatok szerint sem Joe Biden, sem pedig Amy Klobuchar nem ugrotta meg a 15%-os küszöböt, igaz ez az eredmények a végleges adatok ismeretében még biztosan változni fog.

A demokrata előválasztás következő fordulóját New Hampshire-ben tartják február 11-én.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek