Orbán: Soros György a világ első számú oligarchája, aki maffiaszerű módszerekkel finanszíroz szervezeteket

“Szokták mondani, hogy az egész világ egy nagy falu, ebben sok igazság van, ennek az egyik következménye, hogy ami a falu egyik végében történik, az pillanatok alatt átér a másik végébe is. Ezért ebben a világban, amelyben élünk, ha felüti a fejét valahol egy új, ismeretlen járvány, azt komolyan kell venni a Föld ellenkező pontján is” – kezdte szokásos péntek reggeli interjúját Orbán Viktor a Kossuth Rádióban annak kapcsán, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) nemzetközi vészhelyzet hirdetett a koronavírus miatt.

A miniszterelnök szerint a legfontosabb, hogy ne engedjük elbagatellizálni a dolgot, még ha Magyarországon egyelőre nem is tudunk ilyen fajta megbetegedésről. “Baj egyelőre nincs, de még lehet. A kormány dolga megvédeni az embereket, ezért nekünk a legrosszabbra kell felkészülni” – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, szerdán kormányülést tartottak, ahol a meghallgatták a tisztifőorvost, akivel Orbán a vörösiszap katasztrófa során is dolgozott már együtt korábban, így ahogy ő fogalmazott: “a tisztifőorvos asszony szagolt már puskaport”.

A miniszterelnök felállíttatott egy operatív törzset is, amit Pintér Sándor belügyminiszter vezet és amelynek tagja az egészségügyminiszter és az országos tisztifőorvos is. A céljuk ezzel az volt, hogy a szakembereket egy testületben egyesítsék.

Orbán Viktor azt is elárult, hogy jelenleg nyolc magyarról tudnak, akik Kína azon területén tartózkodnak, ahol a vírus először felütötte a fejét, ebből heten jelezték, hogy szeretnének hazajönni, ezért a kormányfő felkérte a külügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az érintettek mielőbbi hazajutása érdekében.

Még a hét elején történt, hogy egy körülbelül 80 főből álló migránscsoport megpróbált illegálisan bejutni az ország területére. Ennek kapcsán Orbán Viktor azt mondta, nem könnyű betörni Magyarország területére, mert komoly technikai rendszer működik a határnál, amely ilyen esetekben azonnal működésbe lép. A miniszterelnök szerint azonban a legjobb határzár sem ér semmit bátor emberek nélkül, közülük is a nők a legbátrabbak, jegyezte meg. Egy női határőr figyelmeztető lövései miatt torpant meg ugyanis az illegális határsértők egy nagyobb csoportja és futott vissza Szerbia felé.

Egy kisebb csoport a magyar oldalon maradt, őket a rendőrségen néhány órán belül elfogta. A miniszterelnök ennek kapcsán a fizikai mellett a jogi határzárat is dicsérte, amelyet még Trócsányi László igazságügyi miniszterként dolgozott ki, ennek segítségével tudják ugyanis bíróság elé állítani és kitoloncolni azokat, akik jogtalanul léptek Magyarország területére.

A riporternő ennek kapcsán felvetette a miniszterelnöknek, hogy milyen sok pénzbe kerül a határ védelme az ország számára, ezért számíthat-e Magyarország az európai bizottság támogatására a felmerülő költségekben, mire Orbán Viktor azt mondta, zsebpénznek sem nagyon nevezné, amit eddig az EU a határvédelem megsegítése érdekében adott Magyarországnak.

A miniszterelnök leszögezte, hogy Magyarország továbbra is fenntartja a határvédelemmel kapcsolatos a pénzügyi igényét az Unió felé, hiszen nem csak az ország, de az EU külső határait is védi, az itt elköltött pénz pedig nem csak nálunk kamatozik, hanem Németországban, Ausztriában, Bajorországban. Éppen ezért szerinte méltányos lenne ha a többi tagállam is vállalná a pénzügyi felelősséget is az ügyben.

A miniszterelnök szerint vannak olyan EU-s tagállamok, akik nem védik meg a határaikat. A görögök például átengedik a migránsokat, így érkeznek meg később a magyar határra az illegális bevándorlók. A miniszterelnök állítása szerint azért küzd, hogy az EU éppen kialakuló költségvetését ne a közös határvédelemre akarják költeni, hanem adják oda a tagállamoknak, akik egyébként sikeresen védik a határaikat. Orbánék ugyanis kiszámolták, hogy negyedannyi összegből tudná Magyarország helyben megszervezni határvédelmét, mint Brüsszel központilag.

Az interjú során szóba került Soros György is, aki kapcsán a kormányfő azt mondta: nem akarja, hogy azt higgyék fixálva van Sorosra, de szerinte csak a vak nem látja, hogy a hozzá köthető emberek szervezik az egész Balkánon a migrációt. A miniszterelnök szerint, ha valaki megnézi az általa finanszírozott szervezetek honlapját, azt látja, hogy azok migrációs tanácsadással foglalkoznak.

Soros szerinte a világ első számú oligarchája és a pénzéből befolyást akar vásárolni, ennek érdekében pedig maffiaszerű fedett hálózati módszerekkel finanszíroz szervezeteket és politikusokat vásárol meg.

Orbán szerint a Soros György által finanszírozott bérpolitikusok akarják elérni, hogy hazánk eltávolítsa a határzárat, erre azonban a kormány nemet mond.

A börtönkörülmények miatti kártérítési perekről is szó esett, amely kapcsán Orbán megjegyezte: 35-37 éve van a politikában, ezért azt hitte neki már újat nem tudnak mondani, de most itt van ez a “börtönbiznisz”, amelyet ő még életében nem látott.

A miniszterelnök szerint “vannak olyan emberek, akik ügyvédnek mondják magukat és közben arra építettek fel egy bizniszt, hogy több ezer pert indítanak a saját hazájuk ellen Brüsszelben, olyan mondvacsinált ügyben, minthogy Magyarországon kínozzák a rabokat”. Az Európai Bíróság által a magyar államra kiszabott kártérítéseket, amelyeket bűnözőknek kellene kifizetniük az állítólagos rossz börtönkörülmények miatt, azonban szerinte jó részt az ügyvédekhez kerül, amellyel szemben a leghatározottabban fel szeretne lépni.

Ennek érdekében a kormány nagy erőkkel fog bele új létesítmények építésébe, hogy ne tudjanak a jövőben a rossz körülményekre hivatkozva kárterítést kiszabni az államra.

A gyöngyöspatai romák iskolai szegregációja miatt megítélt 100 milliós kártérítés kapcsán azt mondta, hamarosan elkezdődik az egyeztetés arról, hogy ne pénzben, hanem oktatási, továbbképzési formában kapják meg a jóvátételt az érintettek. A miniszterelnök szerint áldatlan állapotok alakultak ki a településen, gyakoriak voltak a hiányzások, a tanárok megfenyegetése, erre reagáltak úgy a nem roma gyerekek szülei, hogy kivették a gyereküket az iskolából. Ezért nem akar a miniszterelnök milliós kártérítéseket fizetni olyan családoknak, ahol hagyták kialakulni ezeket az állapotokat.

Orbán pár mondatban kitért a győri választásra is. Szerinte Győr város jó kezekben lesz. Dézsit Csaba Andrást feddhetetlen embernek tartja és mivel ilyen szempontból megroppant a kormánypárt az elmúlt időben Győrben, helyre kellett állítaniuk a becsületüket.

Horváth Benjámin
Újságíró, riporter

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,326lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek