Leállíthatják a Kína és Magyarország közötti repülőjáratokat a koronavírus miatt

Az idei év második kormányinfóján Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter adott választ a sajtó kérdéseire Szentkirályi Alexandrával, az új kormányszóvivővel. A legfontosabb téma a koronavírus volt – ennek részleteiről korábban mi is beszámoltunk -, amely kapcsán meghallgatták az országos tisztifőorvost is. Gulyás kiemelte, egyelőre nincs Magyarországon olyan eset, ahol a fertőzés veszélye felmerült volna.

Ennek kapcsán megemlítette, hogy egy egységes akcióterv felkészítésére kérték fel a országos tisztifőorvost, aki a vírus elleni védekezést fogja irányítani, jogköre szerint pedig akár minisztereket is utasíthat majd. Az Index kérdésére Gulyás közölte, nem tudja hány laborvizsgálat zajlott eddig, de ha a koronavírus gyanúja felmerül, soron kívül fogadják a laborok a pácienseket, és pár órán belül meg is lesz az eredmény.

A vírusnak pillanatnyilag ugyan nincsen direkt gazdasági hatása, a turizmust mégis érzékenyen érinti. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt is felvetette, hogy a következő napokban leállíthatják a Kína és Magyarország közötti repülőjáratokat. Egy Prágából érkező buszt ugyanis már megállítottak a határon, amin kínai turisták is ültek, az országba lépésük előtt megmérték a két utas lázát, de nem volt szükség az elkülönítésükre.

A kormányinfón továbbá szó volt a déli határszakaszon lévő katonák számának megduplázásáról, illetve arról is, hogy a kormány felhatalmazta Pintér Sándort ideiglenes börtönhelyek nyitására. A miniszter szerint 1500 börtönhelyre lenne szükség ahhoz, hogy a zsúfoltság megszűnjön. Az intézkedés azzal van összefüggésben, hogy az elítéltek több mint 10 milliárd forint értékben nyertek pert Magyarországgal szemben.

Orbán Viktor az év első kormányinfóján beszélt a gyöngyöspatai romák ügyéről, aminek kapcsán kifejtette, hogy előnyösebb, ha szolgáltatásokban, programokban kompenzálják a károsultakat. Gulyás megjegyezte, sok megyében van jelen a szegregáció, mert a nem cigány gyerekeket a szülők kiveszik az iskolákból a cigány gyerekek viselkedése miatt.

Gulyás belebegtette iskolaközpontok létrehozásának lehetőségét is, ám továbbra is kitart a kormány korábbi álláspontja mellett, miszerint a pénzbeli kártérítés nem segíti a romákat, az oktatás lehet a felzárkóztatás egyedüli módja. 

A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése is téma volt. Gulyás szerint arról kell döntenie a Néppártnak hogy van-e tere a pártcsaládban a keresztény-konzervatív értékrendnek, vagy nincs. A miniszter szerint a Fidesz távozása a Néppártból, annak végét is jelentené.

Niedermüller Péter kijelentésére reagálva pedig azt mondta, a fajelméletnek már nincs helye az európai politikában és arra biztatott mindenkit, hogy menjen el a ma esti tüntetésre. Ő is így tenne, ha ráérne.

Horváth Benjámin
Újságíró, riporter

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,326lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek