Orbán: Engem nyolcszor öltek meg, és nyolcszor támadtam fel

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában beszélt többek közt az elmúlt napokban történt V4-ek találkozásáról, az osztrák kancellárról, emellett a néppártról és a gyöngyöspatai helyzetről is elmondta a véleményét.

Az első Kurz-kormány véleménye szerint rengeteg támadást kapott a jobboldali nézeteik miatt, pedig sok mindent köszönhet nekik Európa. Az osztrák emberek bizalmát mindmáig élvező Kurz még a titkosszolgálati akcióval szétbombázott, Európában egyedülálló kormánykoalíció bukását is átvészelte, és ismét csak egyedülálló módon egy jobbközép-zöld kormányt hozott létre.

Az osztrák kormány sikerének Orbán szerint az a titka, hogy választ kínálnak a modern témákra, mint a migráció, vagy éppen a klímaváltozás. Véleménye szerint az osztrákok is tudják, ha több bevándorló jön, annak súlyos következményei lesznek az ország számára.

Ugyanakkor Orbán azt is elismerte, hogy az osztrákok atomellenesek, így ez a kérdéskör bizonyára konfliktusforrás lesz a két ország közt a jövőben.

Az európai politika kapcsán megjegyezte, tegnap nagyobb arányban szavaztak EP-ben Magyarország és Lengyelország ellen, mint korábban. Véleménye szerint Európában lenézik őket a migrációval kapcsolatos álláspontjuk miatt, elmaradottnak tartják őket.

Egy centiméterre voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból a tegnapi vita után – fogalmazott Orbán, majd hozzátette, a franciák, a spanyolok és az olaszok támogatása után ugyan fogyatkozó, mégis élő a remény, hogy közösen változást érhetnek el a Néppártban.

Most sem úsztuk meg sorosozás nélkül, ami újabban ismét felkapott hívószó lett a Fidesz kommunikációjában. Orbán szerint a Soros-hálózat nagyon aktív Európában, több kormányra is befolyást gyakorolnak. A világ első számú oligarchája véleménye szerint Soros György, aki a nyugati médiára is nagy befolyást gyakorol.

Engem nyolcszor öltek meg, és nyolcszor támadtam fel

– MONDTA A MINISZTERELNÖK A NYUGATI MÉDIÁVAL VALÓ KAPCSOLATÁRÓL.

Amennyiben a Néppárt nem áll ki Magyarország mellett, egy új keresztény demokrata pártcsaládot kell indítani, mondta. A Néppártból való esetleges kilépés véleménye szerint előnyös lesz, az ország nem fog elesni EU-s támogatásoktól.

A kormányinfón a miniszterelnök már érintette a börtönlakók kártérítéseinek témakörét is, ezt most tovább tárgyalta. Véleménye szerint az Európai Uniós szabályok olyan lazák, hogy ebből egyes ügyvédi körök képesek meggazdagodni, ezt fel kell számolni. Körülbelül 12 ezer börtönlakónak van kártérítési igénye – mintegy 10 milliárd forintnyi összegben -.

A miniszterelnök a téma kapcsán megjegyezte, előfordulhat, hogy egy-egy esetben jogos a kártérítés igénye és annak mértéke, viszont túl magas az ellentétes esetek száma, így sokszor joggal való visszaélésnek tekinti a kártérítések mértékét.

Az elmúlt hetekben nagy port kavart a nyilvánosságban az a hír, miszerint a Heves megyei, gyöngyöspatai iskolában szegregálva tanították a cigány gyerekeket. Az ügy kapcsán Orbán kiemelte, hogy az ügy nem a Fidesz kormányzása alatt kezdődött.

Véleménye szerint nem lenne jó döntés pénzben folyósítani a kártérítést, így inkább szolgáltatások és felzárkóztatási programok formájában kompenzálnák a károsultakat. Emellett hozzátette, a magyarok nem rasszisták, nem utasítják el a cigányokat, élből.

Kezdőlap Hírek Belföld Orbán: Engem nyolcszor öltek meg, és nyolcszor támadtam fel
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Merre tovább, Jobbik?

Z. Kárpát Dániellel, a Jobbik alelnökével beszélgettünk a párt tisztújító kongresszusán történtekről és a Jobbik jövőbeni terveiről is.

Mi a fontosabb a DK-soknak? Gyurcsány vagy az ellenzéki összefogás?

Gyurcsány Ferenc évértékelőjén arról kérdeztük a DK-sokat, nyugdíjaznák-e a pártelnököt, ha csak így jöhetne létre a teljes ellenzéki összefogás 2022-ben.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

5,892lájkolóTetszik
214követőkövető
30követőkövető
378feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek