Levelet kapott Orbán Viktor a Greenpeace-től

Orbán Viktor múltheti sajtótájékoztatóján többek közt a klímavédelem témakörével is foglalkozott. A környezetvédelmi szervezet örömtelinek találta, hogy a kormány elkezdett foglalkozni a klímavédelem kérdéskörével, ám szavak helyett sokkal inkább cselekedeteket várnának a kormánytól.

Nyílt levelükben felhívják a figyelmet a megújuló energiatermelés lakossági felhasználásának nehézségeire, ennek feloldására mielőbbi támogatási programok kihirdetését várják a kormánytól. A napenergia támogatása mellett pedig a szélerőművek építésének újraengedélyeztetését is elvárnák a döntéshozóktól, ezt pedig a magyar lakosság 88%-a is támogatja egy nemrég elkészült közvélemény-kutatás alapján.

A Mátrai Erőmű kapcsán kiemelik, hogy annak bezárásával nem lehet 2030-ig várni, ugyanis már most az ország szén-dioxid kibocsátásának tíz százalékáért felelős. Megoldásként zöld munkahelyek létrehozatalát sürgetik, ami a szervezet szerint öt éves időtávban megvalósítható lenne.

A közlekedés kapcsán úgy fogalmaznak, a közösségi közlekedés fejlesztése elengedhetetlen a folyamatosan növekvő szennyezés megfékezése érdekében.

Nem csak a kibocsátásokat kell csökkenteni, de a klímaváltozás miatt megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra is szükség van – fogalmaznak a levélben. Ehhez a mezőgazdálkodás, a vízgazdálkodás és a települések átalakítására is mielőbbi tervet várnak a kormánytól.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása mellett az egyszer használatos műanyagok betiltására, és a veszélyes anyagokkal szennyezett területek megtisztítására is szükség van az élővilág és a lakosság védelmének érdekében.

A klímavédelmi cselekvés teherviselésének szempontjából elengedhetetlennek tartják, hogy ne a lakossággal, hanem a szennyezőkkel fizettessék meg a helyreállítási költségeket.

Mindezek elérésének érdekében pedig felhívják a figyelmet arra, hogy szükségszerű volna a Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium felállítása, és az ezzel kapcsolatos hatósági rendszer függetlenítése.

A teljes levelet itt tudod elolvasni.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tényleg lehetetlen szájmaszkhoz jutni a patikákban? Kiderítettük!

Stábunkkal kiderítettük, valóban hozzá lehet-e jutni a fővárosban a koronavírus elleni védőfelszerelésekhez. Videóriport.

Szellemvasút – Karanténshow Kelemen Annával és Ungár Péterrel a Jövő TV-n

Kelemen Anna és Ungár Péter péntek este 20 órától megfejti a világ dolgait. Bár eredetileg az Európai Unió lett volna a téma, szereplőink kicsit elkalandoztak. Sebaj.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,962lájkolóTetszik
323követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek