fbpx

EU-s pénzek nélkül hagyná a kormány Budapestet, a minisztérium Brüsszelre mutogat

Egyetlen fillér uniós forrás sem jutna a fővárosnak a következő fejlesztési ciklusban – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumokból.

A laphoz eljutott egy prezentáció ugyanis, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített arról, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban hogyan költenék el a Magyarországnak járó operatív programjainak támogatását.

A kormány által megjelölt célterületek között azonban nem találni Budapestet, így ott a tervek szerint nem használnának fel EU-s fejlesztési pénzeket az elkövetkező években, de más nagyvárosok is lényegesen rosszabbul járnának a korábbi ciklusokhoz képest. Ez alól talán csak a kormánypárti Debrecen jelentene kivételt, amely így jelentős uniós forrásokhoz jutna a jövőben.

Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője a lapnak úgy nyilatkozott: egyértelmű politikai bosszúról van szó az önkormányzati választásokon elszenvedett fideszes vereség miatt.

Jávor elmondta, Budapesten termelődik meg az ország GPD-jének 40 százaléka, így ha megvonják a fővárostól a fejlesztési pénzeket, az az egész magyar gazdaságra hatással lesz.

Szerinte a már a Tarlós-érában lecsökkentett költségvetésű Budapestnek nincsenek saját forrásai például a kormány által kötelezően előírt elektromos buszok beszerzésére, így ezekhez mindenképpen szükség van EU-s pénzekre.

A politikus azonban arra is rámutatott, ez egyelőre csak egy terv, amelyről meg kell állapodnia a kormánynak az Európai Bizottsággal. Ezt azonban igyekeznek minden eszközzel megakadályozni és meggyőzni a Bizottságot arról, hogy utasítsák el a kormány által szorgalmazott támogatási rendszert.

Az ITM szerint a kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt inkább Brüsszel teszi

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azóta közleményben reagált a Népszava cikkére, amelyben azt írják: “a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról”, mert még nincs megállapodás 2021-2027-es közös költségvetésről.

Állításuk szerint ahogy eddig, úgy a jövőben is a “brüsszeli bürokratákon” múlik, hogy mennyi pénz juthat a fővároshoz és éppen Brüsszel az, amely igazságtalanul forrásokat venne el Magyarországtól a következő ciklusban.

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Ismét demonstráltak a turizmus megmentése érdekében

Szeptember 18-án folytatódott a "Mentsük meg a turizmust" elnevezésű tüntetéssorozat, ezúttal a Dísz téren gyűlt össze nagyjából 200-300 ember.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

LMP: Az összeesküvés-elméletekről hadováló Orbán az igazi neoliberális

Kanász-Nagy Máté szerint a kormányfő a második világháború előtti szintre viszi vissza a társadalombiztosítási jogokat.