Béremelést sürget az LMP a szociális szektorban dolgozóknak

A szociális szektor válságban van a jelentős munkaerőhiány miatt, ezért azonnali béremelésekre van szükség – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A politikus üdvözölte ugyan a miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján tett nyilatkozatát, miszerint az egészségügyi ápolók fizetését rendezni kívánja a kormány, azt azonban sajnálatosnak tartja, hogy míg az egész ágazaton belül a szociális szférában dolgozók bére a legalacsonyabb, addig ezzel kapcsolatban semmilyen bejelentés nem történt Orbán Viktor részéről.

Ungár megjegyezte, a tavalyi év azzal zárult, hogy már folynak a béremelésről szóló tárgyalások a szociális szektor és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között, azonban azóta sincs új fejlemény ebben az ügyben.

A zöld párt képviselője szerint azért kell beszélni a szociális szféráról, mert ez az egyik olyan szektor, amellyel minden magyar család érintkezik valahogyan, a legtöbben az idősgondozáson keresztül, ami különösen fontos egy olyan elöregedő társadalomban, mint a miénk.

Ezért is komoly probléma, hogy a három nagy állami szektor közül (egészségügyi, oktatási és szociális) itt a legalacsonyabbak a bérek, az itt dolgozók 75 százaléka ugyanis nem keres többet, mint a garantált bérminimum. Ungár szerint ez az oka annak, hogy 15 ezer betöltetlen álláshely van a szociális szférában.

Arra is rámutatott az LMP-s politikus, hogy ez az a szektor, ahol lassan fél éve próbálnak meg sztrájkolni a dolgozók, azonban a bíróság azóta sem volt képes megállapítani az elégséges szolgáltatást, ezért nem tudták megjelölni a munkabeszüntetés időpontját sem. Továbbá azt is komoly problémának tartja, hogy egyedül itt nincs lehetőség kollektív szerződések megkötésére, amely minden dolgozó számára garanciákat jelentene.

Ungár ezért bejelentette, az LMP ismételten benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely egységesítené az egészségügyi és a szociális bértáblát. Illetve törvénymódosítást kezdeményeznek annak érdekében is, hogy a jövőben lehessen kollektív szerződéseket kötni ebben az ágazatban, ez ugyanis jobb munkakörülményeket teremtene a dolgozók számára a képviselő szerint.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük Facebook oldalunkon, amit itt tudsz visszanézni:

Kezdőlap Hírek Belföld Béremelést sürget az LMP a szociális szektorban dolgozóknak
Szalai Szabolcs
Újságíró, publicista, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Leülne egy kávéra Borkaival a győri ellenzék polgármesterjelöltje? – interjú Pollreisz Balázzsal

Pollreisz Balázst, a győri ellenzék polgármesterjelöltjét kérdeztük. Videóinterjú.

Tartanak-e a magyarok egy újabb világháborútól? Megkérdeztük!

Az utca emberét kérdeztük az Irán és az Egyesület Államok között kialakult helyzetről. Meglepő válaszok születtek!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

4,346lájkolóTetszik
190követőkövető
5követőkövető
342feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek