Béremelést sürget az LMP a szociális szektorban dolgozóknak

A szociális szektor válságban van a jelentős munkaerőhiány miatt, ezért azonnali béremelésekre van szükség – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A politikus üdvözölte ugyan a miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján tett nyilatkozatát, miszerint az egészségügyi ápolók fizetését rendezni kívánja a kormány, azt azonban sajnálatosnak tartja, hogy míg az egész ágazaton belül a szociális szférában dolgozók bére a legalacsonyabb, addig ezzel kapcsolatban semmilyen bejelentés nem történt Orbán Viktor részéről.

Ungár megjegyezte, a tavalyi év azzal zárult, hogy már folynak a béremelésről szóló tárgyalások a szociális szektor és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között, azonban azóta sincs új fejlemény ebben az ügyben.

A zöld párt képviselője szerint azért kell beszélni a szociális szféráról, mert ez az egyik olyan szektor, amellyel minden magyar család érintkezik valahogyan, a legtöbben az idősgondozáson keresztül, ami különösen fontos egy olyan elöregedő társadalomban, mint a miénk.

Ezért is komoly probléma, hogy a három nagy állami szektor közül (egészségügyi, oktatási és szociális) itt a legalacsonyabbak a bérek, az itt dolgozók 75 százaléka ugyanis nem keres többet, mint a garantált bérminimum. Ungár szerint ez az oka annak, hogy 15 ezer betöltetlen álláshely van a szociális szférában.

Arra is rámutatott az LMP-s politikus, hogy ez az a szektor, ahol lassan fél éve próbálnak meg sztrájkolni a dolgozók, azonban a bíróság azóta sem volt képes megállapítani az elégséges szolgáltatást, ezért nem tudták megjelölni a munkabeszüntetés időpontját sem. Továbbá azt is komoly problémának tartja, hogy egyedül itt nincs lehetőség kollektív szerződések megkötésére, amely minden dolgozó számára garanciákat jelentene.

Ungár ezért bejelentette, az LMP ismételten benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely egységesítené az egészségügyi és a szociális bértáblát. Illetve törvénymódosítást kezdeményeznek annak érdekében is, hogy a jövőben lehessen kollektív szerződéseket kötni ebben az ágazatban, ez ugyanis jobb munkakörülményeket teremtene a dolgozók számára a képviselő szerint.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük Facebook oldalunkon, amit itt tudsz visszanézni:

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Tényleg lehetetlen szájmaszkhoz jutni a patikákban? Kiderítettük!

Stábunkkal kiderítettük, valóban hozzá lehet-e jutni a fővárosban a koronavírus elleni védőfelszerelésekhez. Videóriport.

Szellemvasút – Karanténshow Kelemen Annával és Ungár Péterrel a Jövő TV-n

Kelemen Anna és Ungár Péter péntek este 20 órától megfejti a világ dolgait. Bár eredetileg az Európai Unió lett volna a téma, szereplőink kicsit elkalandoztak. Sebaj.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,962lájkolóTetszik
323követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek