A Párbeszéd szerint a kormány zöld fordulata hiteltelen, csupán kommunikációs trükk

Ezt Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője mondta, aki Dorosz Dávid klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettessel közösen tartott ma délelőtt sajtótájékoztatót, ahol a tegnapi kormányinfón bemutatott klímavédelmi javaslatokat is elemezték.

Tordai szerint Orbán tegnapi kijelentése, miszerint Magyarország klímabajnok lenne, egyértelmű félrevezetés. 1990-hez képest ugyan valóban csökkent az ország szén-dioxid kibocsátása, ám ez leginkább az akkori nehézipar összeomlásának volt köszönhető, 2013 óta az Európai Unióban egyedülálló módon éves szinten átlagosan 6%-kal emelkedik az üvegházhatású gázok kibocsátása idehaza.

Orbán Viktor tegnapi kijelentését, miszerint atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges országot építeni, egyszerűen hazugságnak titulálta Tordai. Véleménye szerint azonban nem csak az orosz befolyás növekedése miatt kifogásolható Paks 2 megépítése.

Pénzügyileg sem lenne megtérülő befektetés – ugyanis ez éves szinten 180-285 milliárd forint veszteséget termelne -, emellett az is aggályokat vet fel, hogy miért építenek törésvonalra atomerőművet, ennek következményei ugyanis beláthatatlanok egy esetleges földmozgás esetén.

A megújuló energiaforrások kérdésében többnyire egyetértenek a tegnapi kormányinfón elhangzottakkal, ám ahhoz, hogy valóban mindenki számára hozzáférhetőek legyenek az ilyen árucikkek, ahhoz a 27%-os áfát 5%-ra kellene csökkenteni, és elengedni az ezen felüli dupla büntetőadót.

A Párbeszéd klímavészhelyzettel kapcsolatos elfogadott törvényjavaslata mellett további javaslatokat fog benyújtani az országgyűlésnek a jövőben – jelentette ki Tordai.

Dorosz Dávid, a klíma- és fejlesztéspolitikai ügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerint a választások óta klímazavarban szenved a Fidesz, ugyanis míg tavaly leszavazta az EU karbonsemlegességi tervét, tegnap már zöldebb politikát hirdetett. Azt is aggályosnak tartja, hogy a kormány eldugta a klímavédelmi konzultációt az emberek elől. Ha a narancs bezöldül, azt nem jó bekajálni – fogalmazott Dorosz.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tényleg lehetetlen szájmaszkhoz jutni a patikákban? Kiderítettük!

Stábunkkal kiderítettük, valóban hozzá lehet-e jutni a fővárosban a koronavírus elleni védőfelszerelésekhez. Videóriport.

Szellemvasút – Karanténshow Kelemen Annával és Ungár Péterrel a Jövő TV-n

Kelemen Anna és Ungár Péter péntek este 20 órától megfejti a világ dolgait. Bár eredetileg az Európai Unió lett volna a téma, szereplőink kicsit elkalandoztak. Sebaj.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,962lájkolóTetszik
323követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek