Összefoglaltuk, mi mindenről beszélt Orbán Viktor az idei első kormányinfón

Orbán Viktor 11 órára hívott össze nemzetközi sajtótájékoztatót, ahol többek közt szót ejtett az iráni-amerikai konfliktusról, a bevándorlásról, a magyar belpolitika helyzetét érintően pedig az egészségüggyel, a gazdasággal és a klímavédelemmel foglalkozott kiemelten.

Az iráni-amerikai konfliktus kapcsán kiemelte, hogy magyar áldozata nem volt az iráni támadásnak, ám amennyiben további támadások történnek és Irak felmondja a Magyar állammal kötött megegyezését, készen állnak a magyar katonák hazahozatalára. Emellett az Európai Unió egyértelmű állásfoglalásának hiányára is felhívta a figyelmet, szerinte az EU-s álláspontnak közelednie kéne az amerikai-izraeli állásfoglaláshoz.

Az Európai Parlamentben lévő viszonyok Orbán szerint átalakulóban vannak: a baloldalt egyértelműen Macron vezeti, a jobboldalnak pedig megújulásra van szüksége. Ezért azt sem tartja kizártnak, hogy az Európai Néppárt helyett – mely szerinte egyre inkább elveszti jobboldali mivoltát – új pártcsaládba üljön át a Fidesz.

Security Check Required

No Description

A migráció kapcsán a magyar miniszterelnök megjegyezte, hogy a Török Bevándorlási Igazgatóság adatai szerint nagyobb nyomás nehezedik majd a szerb-magyar határra, így itt megnövelik a rendőrségi és katonai jelenlétet.

A friss mérésekre hivatkozva Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarországon 4,5 millió fő áll foglalkoztatotti státuszban, ez pedig rekordszám a rendszerváltás óta. A bruttó átlagkereset kapcsán megjegyezte, hogy 82 hónapja folyamatosan nő, ezzel pedig 1.300.000 szegénységben élő magyaron segítettek.

A miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy az idei év több szempontból is vízválasztó lesz, mind a világpolitikai, mind pedig a belpolitikai viszonyok tekintetében. Ugyanis az euró-zónában eddig tapasztalt gazdasági növekedés megállt, most fog kiderülni, működik-e a Fidesz által alkalmazott gazdasági modell.

Az egészségüggyel kapcsolatban ‘nem bocsánatos hibának’ titulálta azt, hogy a kórházi eladósodások ennyire elharapództak, ennek rendbetétele a fő prioritás a magyar kormány számára 2020-ban. A kórházi dolgozók elvándorlása ellen fel kell lépniük, ezért az elkövetkezendő két-három évben nagyjából 70%-os béremelést terveznek a szektorban, idén januárban 14%-os, az év második felében pedig további 40%-os emelés várható.

Családvédelmi intézkedések terén Orbán rendet tett a hetek óta tartó kommunikációs zavarban, bejelentette hogy február elsejétől lesznek ingyenesek a meddőségi gyógyszerek. Szót ejtett a győri gyermekgyilkosság hatásairól is, elmondta, hogy jogszabályi szigorítások fognak életbe lépni, ennek kidolgozásával Varga Juditot bízta meg.

A klímavédelmi akcióterv kapcsán szűkszavúan nyilatkozott a miniszterelnök, Palkovics László erről holnap fog sajtótájékoztatót tartani. Annyit azért elárult, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90%-a karbonsemleges lesz.

Ebben nagy szerepet fog vállalni a nukleáris energia, valamint a napenergia is, 2050-re pedig a teljes klímasemlegesség sem kivitelezhetetlen, ám ehhez nagyjából 50 ezer milliárd forint lenne szükséges. A szélerőművekkel kapcsolatban viszont a 2016-os tiltás óta nem változott a kormány véleménye, továbbra sem támogatják ezek építését.

Orbán Viktor szerint atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges országot építeni.

A Reuters újságírójának kérdésére, miszerint összeférhetőnek tartja-e, hogy az iráni-amerikai konfliktus kapcsán az Egyesült Államokat támogatja, miközben Oroszország nyíltan az ellenfelet segíti Orbán azt válaszolta, az energiapolitikát és a katonapolitikát külön kell választani. Szerinte a külpolitikát nem lehet csak értékrendi alapon vizsgálni, ugyanis ez beszűkítené a magyar kormány mozgásterét.

Az önkormányzati választásokról úgy vélekedik, hogy bemutatta, Magyarországon él és virul a demokrácia. A demokrácia lényegéhez tartozik, hogy az ellenzék igenis nyerhet, a mi győzelmünk nem végleges, az ellenzék veresége pedig nem végzetes – fogalmazott Orbán. Hozzátette, hogy a megállapodásokhoz képest nem tud több pénzt biztosítani a fővárosnak.

Az Index kérdésére, miszerint egyre nőnek a kritikus hangok a Fideszen belül, úgy válaszolt, hogy tiszteletben tartja a volt-kancellárminiszterek véleményét. Azt viszont belátta, hogy változtatni kell a kommunikáción, a kampány ugyanis véget ért, el kell kezdeni kormányozni – fogalmazott.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek