Tovább forrósodik a helyzet a Közel-Keleten

Ma hajnalban Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki két,
az Ain al-Aszad melletti és az iraki Erbílben lévő katonai támaszpontra.
Mindkét helyszínen állomásoztak amerikai katonák is, sérültekről nem tudni.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah egy rendezvényen, melyet az iráni televíziók is közvetítettek, azt mondta, hogy ezzel a válaszcsapással arcon ütötték Amerikát. Fontos, hogy az Egyesült Államok korrupt jelenléte a térségben megszűnjön, fogalmazott.

Az Erbílre kilőtt két rakéta közül az egyik egyébként nem robbant fel, a másik pedig a település nemzetközi reptere mellett csapódott a földbe. Az akció célja a megtorlás volt Irán részéről, a Trump által Bagdadban mellett meggyilkolt Szulejmáni kémfőnök haláláért.

Néhány órával a támadás után egy konferencián felszólalt Benjamin Netanjahu is, aki biztosította az Egyesül Államokat Izrael szövetségéről és gratulációját fejezte ki a Forradalmi Gárda vezetőjének múlthét pénteki megölésével kapcsolatban.

Mike Pompeo az amerikai diplomácia legfőbb embere, arra figyelmeztet, hogy bárhol is teljesítsenek szolgálatot az amerikai diplomaták, ne próbáljanak kapcsolatba lépni iráni ellenzékiekkel, mert az kontraproduktív lehet.

Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma délelőtt azt nyilatkozta, hogy a fegyverek használatának azonnal véget kell vetni. Kijelentette, hogy az Európai Unió mindent meg fog tenni az iráni atomprogramról kötött megálapodás, a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) életben tartására.

Szijjártó Péter reggel hangsúlyozta, Magyarország érdeke az, hogy ne eszkalálódjon tovább a helyzet a régióban. Az iraki Erbílben található magyar főkonzulátuson 4 munkatárs dolgozik, ők jól vannak és a Honvédelmi Minisztérium folyamatosan elemzi a helyzetüket.

A Bagdadba akkreditált magyar nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mert a brit munkatársak azt kérték, hogy ebben a bizonytalan helyzetben ne térjen vissza a nagykövetségre, amely a brit nagykövetségben kap helyet.

Horváth Benjámin
Újságíró, riporter

Legfrissebb videók

Tényleg lehetetlen szájmaszkhoz jutni a patikákban? Kiderítettük!

Stábunkkal kiderítettük, valóban hozzá lehet-e jutni a fővárosban a koronavírus elleni védőfelszerelésekhez. Videóriport.

Szellemvasút – Karanténshow Kelemen Annával és Ungár Péterrel a Jövő TV-n

Kelemen Anna és Ungár Péter péntek este 20 órától megfejti a világ dolgait. Bár eredetileg az Európai Unió lett volna a téma, szereplőink kicsit elkalandoztak. Sebaj.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,962lájkolóTetszik
323követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek