A klímavédelem pártján állnak a magyarok és cselekvést várnak a kormánytól

A Greenpeace friss közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége érdemi intézkedéseket vár a kormánytól a klímavédelem ügyében, többek között a szennyező energiahordozók- és járművek kivezetését, és a szélenergia újraengedélyezését is.

A Greenpeace megbízásából a Závecz Research végzett közvélemény-kutatást tavaly novemberben, az eredményekből pedig egyértelműen kirajzolódik, hogy a lakosság több érdemi lépést vár a kormánytól. A megkérdezettek 88 százaléka gondolja úgy, hogy lehetővé kell tenni szélenergiával működő létesítmények építését, szemben a kormány álláspontjával, amely 2016-ban tulajdonképpen betiltotta ezeket.

A Mátrai szénerőmű kérdésében is hasonló eredmények születtek, a megkérdezettek háromnegyede gondolja úgy, hogy 2025 végétől nem kellene tovább üzemelnie a korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó erőműnek.

Az épületek energiahatékonyságára fordított források növelését is elvárnák a döntéshozóktól, ebben a megkérdezettek 89 százaléka egyetértett, mindössze 7 százalék vélekedett ezzel ellentétesen.

Hasonló konszenzus született az élővilágot nem károsító élelmiszerek áfacsökkentéséről is. A megkérdezettek 89 százaléka gondolta úgy, hogy a jelenlegi 27%-os áfakulcs 5%-ra való csökkentése tudná ösztönözni az effajta gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztásának növekedését.

Az egyszer használatos műanyagok kérdésében szintén egyértelmű volt a lakosság véleménye: a megkérdezettek 83 százaléka értett egyet a műanyag szatyrok betiltásával. Hasonló arányról beszélhetünk a régi, környezetkárosító autók esetében is, a megkérdezettek 82 százaléka kiszorítaná ezeket a közutakról.

A Greenpeace ezért azt várja a magyar kormánytól, hogy álljon a klímavédelmi intézkedések élére és cselekedjen.

Kezdőlap Hírek Belföld A klímavédelem pártján állnak a magyarok és cselekvést várnak a kormánytól
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Merre tovább, Jobbik?

Z. Kárpát Dániellel, a Jobbik alelnökével beszélgettünk a párt tisztújító kongresszusán történtekről és a Jobbik jövőbeni terveiről is.

Mi a fontosabb a DK-soknak? Gyurcsány vagy az ellenzéki összefogás?

Gyurcsány Ferenc évértékelőjén arról kérdeztük a DK-sokat, nyugdíjaznák-e a pártelnököt, ha csak így jöhetne létre a teljes ellenzéki összefogás 2022-ben.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

5,892lájkolóTetszik
214követőkövető
30követőkövető
378feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek