fbpx

A klímavédelem pártján állnak a magyarok és cselekvést várnak a kormánytól

A Greenpeace friss közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége érdemi intézkedéseket vár a kormánytól a klímavédelem ügyében, többek között a szennyező energiahordozók- és járművek kivezetését, és a szélenergia újraengedélyezését is.

A Greenpeace megbízásából a Závecz Research végzett közvélemény-kutatást tavaly novemberben, az eredményekből pedig egyértelműen kirajzolódik, hogy a lakosság több érdemi lépést vár a kormánytól. A megkérdezettek 88 százaléka gondolja úgy, hogy lehetővé kell tenni szélenergiával működő létesítmények építését, szemben a kormány álláspontjával, amely 2016-ban tulajdonképpen betiltotta ezeket.

A Mátrai szénerőmű kérdésében is hasonló eredmények születtek, a megkérdezettek háromnegyede gondolja úgy, hogy 2025 végétől nem kellene tovább üzemelnie a korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó erőműnek.

Az épületek energiahatékonyságára fordított források növelését is elvárnák a döntéshozóktól, ebben a megkérdezettek 89 százaléka egyetértett, mindössze 7 százalék vélekedett ezzel ellentétesen.

Hasonló konszenzus született az élővilágot nem károsító élelmiszerek áfacsökkentéséről is. A megkérdezettek 89 százaléka gondolta úgy, hogy a jelenlegi 27%-os áfakulcs 5%-ra való csökkentése tudná ösztönözni az effajta gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztásának növekedését.

Az egyszer használatos műanyagok kérdésében szintén egyértelmű volt a lakosság véleménye: a megkérdezettek 83 százaléka értett egyet a műanyag szatyrok betiltásával. Hasonló arányról beszélhetünk a régi, környezetkárosító autók esetében is, a megkérdezettek 82 százaléka kiszorítaná ezeket a közutakról.

A Greenpeace ezért azt várja a magyar kormánytól, hogy álljon a klímavédelmi intézkedések élére és cselekedjen.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Ismét demonstráltak a turizmus megmentése érdekében

Szeptember 18-án folytatódott a "Mentsük meg a turizmust" elnevezésű tüntetéssorozat, ezúttal a Dísz téren gyűlt össze nagyjából 200-300 ember.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

LMP: Az összeesküvés-elméletekről hadováló Orbán az igazi neoliberális

Kanász-Nagy Máté szerint a kormányfő a második világháború előtti szintre viszi vissza a társadalombiztosítási jogokat.