A bántalmazott nőknek nyújtana menedéket Ferencváros új polgármestere

Az elmúlt hetekben sorra járták be a magyar sajtót a különböző családon belüli erőszakos bűncselekményekről szóló hírek, ezen ügyek miatt tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője.

A két politikus ugyanis az ilyen esetek megakadályozása érdekében a jövőben szeretne javaslatokat megfogalmazni az Országgyűlés számára. Baranyi azonban helyi szinten is példát akar mutatni más önkormányzatoknak, hogyan tudnak ők is részt venni a bántalmazott nők védelmében, amíg a parlament nem dönt a szükséges jogszabályi változtatásokról.

Csárdi Antal LMP-s képviselő is ráerősített, hogy mindkét szinten cselekvésre van szükség: az önkormányzatok szintjén, ahol eddig nem vagy csak alig tudtak részt venni a családon belüli erőszak problémájának megelőzésében és kezelésében, valamint a jogalkotói szinten is.

Csárdi szerint első lépésként ratifikálni kell az Országgyűlésben a 2014-ben Magyarország által is aláírt családon belüli erőszak megelőzésére irányuló egyezményt (Isztambuli Egyezmény). A képviselő szerint azonban beszélni kell azon törvénymódosításokról is, amelyek az áldozatok védelmét szavatolni tudják, a jelenlegi magyar jogrendszer ugyanis nem alkalmas erre.

Baranyi Krisztina krízislakás-hálózatot hozna létre, az LMP-s Csárdi Antal pedig törvénymódosításokat sürget a bántalmazott nők védelme érdekében.
Fotó: Szalai Szabolcs, Jövő TV

Az LMP-s politikus életszerűtlennek tartja például azt a jogi gyakorlatot, hogy a családon belüli erőszakot követően, csak egy magánvádas eljárás keretében indulhat meg az intézkedés a bántalmazóval szemben, amelyet a megfélemlített áldozatnak kéne indítania. Csárdi úgy véli, hogy a jövőben a hatóságoknak hivatalból kéne megindítaniuk az ilyen eljárásokat.

A pártja által kidolgozott javaslatcsomagot teljes egészében nem ismertette a sajtótájékoztatón, de megjegyezte, hogy a távol tartás szabályainak megszigorítása is szerepel köztük.

Baranyi Krisztina szerint az önkormányzatoknak ki kellene alakítani egy krízislakás-hálózatot, amely az erőszakos családon belüli bűncselekmények elszenvedőinek nyújtanának menedéket.

A polgármester kijelentette, példát szeretne mutatni a többi településnek, ezért Ferencváros önkormányzata elsőként fogja kialakítani saját védett lakásait, valamint egy jogi felvilágosító kampányt is indítanak mellette. Továbbá arra kéri fel a Szabad Városok vezetőit, hogy csatlakozzanak hozzájuk, hogy így minél több helyen önkormányzati szinten is segítséget tudjanak nyújtani az áldozatoknak.

A sajtótájékoztató egyébként itt nézhető vissza teljes egészében:

Security Check Required

No Description

Kezdőlap Hírek Belföld A bántalmazott nőknek nyújtana menedéket Ferencváros új polgármestere
Horváth Benjámin
Újságíró, riporter

Legfrissebb videók

Merre tovább, Jobbik?

Z. Kárpát Dániellel, a Jobbik alelnökével beszélgettünk a párt tisztújító kongresszusán történtekről és a Jobbik jövőbeni terveiről is.

Mi a fontosabb a DK-soknak? Gyurcsány vagy az ellenzéki összefogás?

Gyurcsány Ferenc évértékelőjén arról kérdeztük a DK-sokat, nyugdíjaznák-e a pártelnököt, ha csak így jöhetne létre a teljes ellenzéki összefogás 2022-ben.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

5,892lájkolóTetszik
214követőkövető
30követőkövető
378feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek