Vádat emeltek Gulyás Mártonék ellen, amiért összefestékezték az Állami Számvevőszék épületét

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség műemlék megrongálásának bűntette miatt 11 ember ellen vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, amiért 2018 januárjában az Állami Számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai épületét összefestékezték – közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

Gulyás Márton és a Közös Ország Mozgalom aktivistái ugyanis 2018 január 17-én narancssárga festékkel öntötték le az Állami Számvevőszék székházát, amiért az ÁSZ az országgyűlési választások kampányában több ellenzéki pártra is jelentős büntetést szabott ki különböző pénzügyi szabálytalanságok miatt.

Az erőszakmentes akciójukat a Facebook oldalukon élőben is közvetítették:

A performanszukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék szerintük a Fidesz megrendelésre dolgozott és anyagilag megpróbálta ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat a kampány közben. A Jobbikra például 331 millió forintos büntetést szabtak ki akkor, amely miatt a párt belengette, hogy el sem indul a választásokon.

Az ügyészség most azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki felfüggesztett börtönbüntetést Gulyás Mártonra, 10 társára pedig pénzbüntetést. A vádirat szerint ugyanis az ÁSZ székháza műemlékvédelem alatt álló, állami tulajdonú épületnek minősül és a festékfoltok eltávolítása jelentős anyagi kárt (3,2 millió forintot) okozott az államnak, valamint állagsérülés is keletkezett az épületben az akció miatt.

Az ügyben kerestük Gulyás Mártont is, aki jelezte, hogy hamarosan közösségi oldalán reagál az ügyészség közleményére.

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Palacsintázó fideszesek és a koronavírus – Itt az első Social Media Tour!

A hét legérdekesebb, vagy épp legviccesebb történései a magyar közösségi médiából. Első rész.

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

11,078lájkolóTetszik
333követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek