A szociáldemokraták jelöltje nyerte a horvát elnökválasztást

A Horvát Szociáldemokrata Párt színeiben induló korábbi elnök, Zoran Milanovic magyar idő szerint vasárnap este jelentette be győzelmét a horvát elnökválasztás második fordulós eredményeinek ismeretében. A győzelem után, hivatalba lépésével ő lesz a Horvát Köztársaság ötödik elnöke.

A szociáldemokrata elnökjelölt bő öt százalékos különbséggel győzte le a jobboldal jelöltjét, az eddig hivatalban lévő Kolinda Grabar-Kitarović-ot. A szociáldemokrata jelölt a szavazatok 52,7%-val győzedelmeskedett, a jobboldali jelölt 47,31%-nak ellenében.

Az elnökválasztás második fordulójában a szavazásra jogosult állampolgárok mintegy közel 55%-a vett részt, ez nagyjából 2 millió 29 ezer embert jelent, a részvétel nagyjából 3%-kal volt magasabb, mint a választás első fordulójában.

A frissen megválasztott elnök Facebook oldalán jelentette be a győzelmet, ahol így fogalmazott:

“Ha a szoros, mégis tisztességes győzelem egy kis hitet hoz ebbe az országba, már szerencsésnek mondhatom magam. “

Zoran Milanović

Ako je ova moja tijesna ali poštena pobjeda unijela malo vjere u ovo društvo, ja sam sretan čovjek i radujem se. Živjeli!

Győzelmi beszédében mindenkinek megköszönte, hogy részt vett a szavazáson, még annak is aki nem rá szavazott. Mint mondta:

“A kampány nehéz volt és hosszú, nem mindig korrekt, de ez így van, a politika szenvedélyes munka, sok szeretetet van benne, néha ellenségeskedés és türelmetlenség is, én teljesen magamat adtam”

A kora esti órákban az exit-pollok publikálása után a vesztes HDZ párt elnökhelyettese, Milijan Brkić gratulált Milanović-nak, és elismerte, hogy pártja veszített. A horvát ellenzék – az SDP és szövetségesei – szerint a választási győzelem egyértelmű üzenet, ugyanis a horvátok az európai fejlődés mellett tették le voksukat.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Dolgozunk az új dalokon, de reméljük ősszel már újra koncertezhetünk”

A hétharminc vendége Lázár Domokos, az Esti Kornél zenekar tagja.

Mi lesz így az érettségikkel?

A hétharminc vendége Sipos Ferenc Norbert, az ADOM diákmozgalom elnökségi tagja.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

10,972lájkolóTetszik
329követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek