Népszavazással szabna gátat a klímaválságnak az LMP

Az LMP társelnöke, Kendernay János csütörtökön öt népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodához. Ezek mind a klímavédelemhez kapcsolódó intézkedésekről kérnék ki az emberek véleményét.

Az e témában összehívott mai sajtótájékoztatón elhangzott, az LMP minden demokratikus eszközt bevet annak érdekében, hogy a magyar kormányt cselekvésre bírja a klímaváltozás elleni küzdelemben. A parlamentben folyamatosan próbálkoznak törvényjavaslataikkal, de eddig ezek közül egyet sem támogatott a Fidesz, ezért döntöttek úgy, hogy népszavazásra viszik a klímavédelem ügyét.

Kendernay elmondta, a mai napon benyújtott öt kérdés mellett továbbiakkal is készülnek a jövő héten, de az erre célra létrehozott weboldalon várják a lakosság ötleteit is, hogy miről kellene még népszavazást tartani.

A társelnök szerint nincs idő várni arra, hogy Orbán Viktor eldöntse, a klímaváltozás valódi probléma e. Emlékeztetett, az Európai Parlament is kihirdette tegnapi napon a klímavészhelyzetet, amelyet a Fidesz EP-képviselői is támogattak, ezért reméli, hogy hazánkban is hasonlóképpen gondolkodnak majd a kormánypárti politikusok és nagyobb nyitottságot mutatnak a klímavédelemre. A zöld politikus azzal zárta gondolatait, ez a népszavazás nem az LMP-ről szól, hanem a jövőről és arról, hogy az emberek visszavegyék az irányítást a sorsuk felett.

A ma beadott kérdések a következők voltak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami szervek a széndioxid-kibocsátásra közvetlenül vagy közvetve kiható minden döntési javaslatról az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás vizsgálata alapján döntsenek? 
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy 2022. január 1-jét követően Magyarországon kizárólag megújuló energiaforrásból termelt villamos energiát előállító erőművek létesítése legyen engedélyezhető? 
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy 2030. január 1-jét követően Magyarországon kizárólag megújuló energiaforrásból termelt villamos energiát előállító erőművek működése legyen engedélyezhető? 
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy 2025. január 1-jét követően nem visszaváltató csomagolószerként műanyag – a teljes egészében megújuló forrásból származó alapanyagból készült biológiai úton lebomló műanyag kivételével – ne legyen felhasználható és forgalomba hozható? 
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló közlekedési társaságok fosszilis üzemanyaggal működő járműveket utasszállítási célra ne szerezhessenek be? 

A benyújtott kérdéseket először a Nemzeti Választási Bizottságnak kell jóváhagynia, amely után 200 ezer aláírást kell összegyűjteni annak érdekében, hogy az Országgyűlés elrendelje a népszavazást az ügyben.

A sajtótájékoztató itt nézhető vissza egyébként teljes egészében:

Kendernay János, az LMP társelnöke… – LMP – Lehet Más a Politika

Kendernay János, az LMP társelnöke leadta az első öt népszavazási kérdésünket a Nemzeti Választási Irodánál. 🔴 Sajtótájékoztatónk élőben a Facebookon

Kezdőlap Hírek Belföld Népszavazással szabna gátat a klímaválságnak az LMP
Szalai Szabolcs
Újságíró, publicista, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

“Akire én szavazok, lehet hogy százalékot sem fog elérni, de óvodásom volt.”

Az utca emberét kérdeztük a győri kampányról a voksolás előtti napokban.

Zöldterületeiket és otthonaikat féltik az újbudaiak a Déli Körvasút fejlesztése miatt

A beruházás kapcsán összehívott lakossági fórumon jártunk. Videóriport.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

4,927lájkolóTetszik
192követőkövető
5követőkövető
353feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek