Orbán Viktor nem ment el klímavészhelyzetről szóló bizottsági ülésre

Hiába hívták meg az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának keddi üléséré Orbán Viktort, a miniszterelnök nem jelent meg rajta. Pedig fontos napirendi pontokról tárgyalt a bizottság, ahova az LMP és a Párbeszéd képviselői is a klímavédelemmel kapcsolatos előterjesztéseket nyújtottak be.

A bizottság LMP-s elnöke, Schmuck Erzsébet nem csak Orbán Viktort, de Karácsony Gergelyt is meghívta, ő részt is vett az ülésen. A bizottsági ülés után Schmuck és Karácsony sajtótájékoztatót is tartottak Szabó Tímeával, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével közösen.

Itt Szabó Tímea arról beszélt, hogy a főváros Karácsony Gergely vezetésével már felismerte, hogy a klímaváltozás súlyos probléma, ezért Budapesten már az első közgyűlésen kihirdették a klímavészhelyzetet.

A képviselő szerint nyakunkon a klímakatasztrófa, ezért azonnali lépésekre van szükség a fővároson kívül is, így azt javasolták, hogy a klímavészhelyzetet terjesszék ki az egész országra. A kormánypárti képviselők ugyan leszavazták a Párbeszéd ezen javaslatát, de Szabó leszögezte, ők nem adják fel a harcot és továbbra is küzdeni fognak azért, hogy megvédjék az országot a klímaváltozás káros hatásaitól.

Utána Schmuck Erzsébet következett, aki elmondta, a bizottság elnökeként meghívta Orbán Viktort is a mai ülésre, ám nem jött el. Ez szerinte azt bizonyítja, hogy nem érdekli a kérdés a miniszterelnököt, miközben nemrégiben a parlamentben még azt mondta, nagyon kíváncsi a főváros klímavédelemmel kapcsolatos intézkedéseire. Ezzel szemben annak nagyon örült, hogy Karácsony Gergely elfogadta a meghívását és főpolgármester a bizottság előtt mondta el, milyen lépéseket tervez Budapesten a probléma mérséklése érdekében.

Schmuck arról is beszélt, hogy az LMP már május elején benyújtotta a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló határozati javaslatot, amelyben konkrét javaslatok szerepeltek. Ez ugyanis szerinte nem szép szavakat jelent, hanem a cselekvés kezdetét. Éppen ezért a vészhelyzet kihirdetése utána a magyar kormánynak is neki kell látnia más országokhoz hasonló módon a klímatörvény megalkotásának.

Karácsony Gergely azt mondta, megérti azokat a kormánypártiakat, akik azt kérdezik, hogy miért nem cselekszik a főváros a szavak helyett az ügyben, azonban a főpolgármester leszögezte, nehéz örökséget örököltek azzal, hogy az előző városvezetésnek nem volt semmilyen klímastratégiája vagy hulladékgazdálkodási stratégiája, ahogy a karbonsemlegesség elérése vonatkozó céldátuma sem.

Éppen ezért az elmúlt hetekben azon dolgoztak, hogy egy olyan szervezeti működést alakítsanak ki, amelyben a klímaváltozáshoz kapcsolódó tágabb területek is egy kézben összpontosulnak. Karácsony kijelentette, az lenne a helyes, ha a magyar kormányzati struktúrában is lenne klímavédelemért felelős minisztérium, ahogy a fővárosban is van ezért a területért felelős személy Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes személyében, aki nem csak a klasszikus zöld ügyeket, de a klímavédelemhez kapcsolódó összes ügyet együtt viszi, ilyen például a lakhatás, a közlekedés és a fejlesztés is a főpolgármester szerint.

A bizottsági ülés utáni sajtótájékoztató egyébként itt nézhető vissza teljes egészében:

Security Check Required

No Description

Kezdőlap Hírek Belföld Orbán Viktor nem ment el klímavészhelyzetről szóló bizottsági ülésre
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

“Akire én szavazok, lehet hogy százalékot sem fog elérni, de óvodásom volt.”

Az utca emberét kérdeztük a győri kampányról a voksolás előtti napokban.

Zöldterületeiket és otthonaikat féltik az újbudaiak a Déli Körvasút fejlesztése miatt

A beruházás kapcsán összehívott lakossági fórumon jártunk. Videóriport.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

4,927lájkolóTetszik
192követőkövető
5követőkövető
353feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek