Orbán Viktor nem ment el klímavészhelyzetről szóló bizottsági ülésre

Hiába hívták meg az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának keddi üléséré Orbán Viktort, a miniszterelnök nem jelent meg rajta. Pedig fontos napirendi pontokról tárgyalt a bizottság, ahova az LMP és a Párbeszéd képviselői is a klímavédelemmel kapcsolatos előterjesztéseket nyújtottak be.

A bizottság LMP-s elnöke, Schmuck Erzsébet nem csak Orbán Viktort, de Karácsony Gergelyt is meghívta, ő részt is vett az ülésen. A bizottsági ülés után Schmuck és Karácsony sajtótájékoztatót is tartottak Szabó Tímeával, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével közösen.

Itt Szabó Tímea arról beszélt, hogy a főváros Karácsony Gergely vezetésével már felismerte, hogy a klímaváltozás súlyos probléma, ezért Budapesten már az első közgyűlésen kihirdették a klímavészhelyzetet.

A képviselő szerint nyakunkon a klímakatasztrófa, ezért azonnali lépésekre van szükség a fővároson kívül is, így azt javasolták, hogy a klímavészhelyzetet terjesszék ki az egész országra. A kormánypárti képviselők ugyan leszavazták a Párbeszéd ezen javaslatát, de Szabó leszögezte, ők nem adják fel a harcot és továbbra is küzdeni fognak azért, hogy megvédjék az országot a klímaváltozás káros hatásaitól.

Utána Schmuck Erzsébet következett, aki elmondta, a bizottság elnökeként meghívta Orbán Viktort is a mai ülésre, ám nem jött el. Ez szerinte azt bizonyítja, hogy nem érdekli a kérdés a miniszterelnököt, miközben nemrégiben a parlamentben még azt mondta, nagyon kíváncsi a főváros klímavédelemmel kapcsolatos intézkedéseire. Ezzel szemben annak nagyon örült, hogy Karácsony Gergely elfogadta a meghívását és főpolgármester a bizottság előtt mondta el, milyen lépéseket tervez Budapesten a probléma mérséklése érdekében.

Schmuck arról is beszélt, hogy az LMP már május elején benyújtotta a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló határozati javaslatot, amelyben konkrét javaslatok szerepeltek. Ez ugyanis szerinte nem szép szavakat jelent, hanem a cselekvés kezdetét. Éppen ezért a vészhelyzet kihirdetése utána a magyar kormánynak is neki kell látnia más országokhoz hasonló módon a klímatörvény megalkotásának.

Karácsony Gergely azt mondta, megérti azokat a kormánypártiakat, akik azt kérdezik, hogy miért nem cselekszik a főváros a szavak helyett az ügyben, azonban a főpolgármester leszögezte, nehéz örökséget örököltek azzal, hogy az előző városvezetésnek nem volt semmilyen klímastratégiája vagy hulladékgazdálkodási stratégiája, ahogy a karbonsemlegesség elérése vonatkozó céldátuma sem.

Éppen ezért az elmúlt hetekben azon dolgoztak, hogy egy olyan szervezeti működést alakítsanak ki, amelyben a klímaváltozáshoz kapcsolódó tágabb területek is egy kézben összpontosulnak. Karácsony kijelentette, az lenne a helyes, ha a magyar kormányzati struktúrában is lenne klímavédelemért felelős minisztérium, ahogy a fővárosban is van ezért a területért felelős személy Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes személyében, aki nem csak a klasszikus zöld ügyeket, de a klímavédelemhez kapcsolódó összes ügyet együtt viszi, ilyen például a lakhatás, a közlekedés és a fejlesztés is a főpolgármester szerint.

A bizottsági ülés utáni sajtótájékoztató egyébként itt nézhető vissza teljes egészében:

Security Check Required

No Description

Kezdőlap Hírek Belföld Orbán Viktor nem ment el klímavészhelyzetről szóló bizottsági ülésre
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Megkóstoltuk a műhúsos burgert és megdöbbentő eredményre jutottunk!

Arra, hogy ne kelljen milliószámra legyilkolni az állatokat és borzasztó sok erőforrást felhasználni az étkezési módunk miatt, a műhús lehet a megoldás. De vajon mennyire hasonlít az igazira? Leteszteltük!

“Sikerült megint kiiratkoznia Magyarországnak Európából”

November 8-án több száz fős tömeg vonult az Oktogonról a Szél Kálmán térre, hogy tiltakozzanak a török elnök budapesti látogatása ellen. Videóriport.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

3,329lájkolóTetszik
180követőkövető
4követőkövető
311feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek