“Együtt kell működnünk másokkal, de az LMP-nek önmagában is erős zöld pártnak kell lennie” – interjú Schmuck Erzsébettel

Schmuck Erzsébettel, az LMP frissen megválasztott női társelnökével a párt kongresszusának szünetében beszélgettünk a szervezet jövőjéről, a többi ellenzéki párthoz való viszonyáról és arról, örült-e Karácsony Gergely győzelmének.

Önt tavaly azért tiltotta el a párttisztségektől a korábbi etikai bizottság, mert részt vett a visszaléptetések megszervezésében, ezt azóta eltörölték, ma pedig társelnöknek választották. Ráadásul az LMP is részt vett a legtöbb településen az ellenzéki együttműködésben. Ez azt jelenti, hogy végleg szakítottak a korábbi különutas politikájukkal?

Azt gondolom, hogy az LMP 2022-ben nem tudja megkerülni az együttműködést a többi ellenzéki párttal, de ehhez két feltételnek is teljesülnie kell. Az elsőt már tavaly az országgyűlési választások előtt is megfogalmaztuk, amikor arról beszéltünk, csak akkor van értelme az együttműködésnek, ha ebben minden párt benne van a Jobbiktól a DK-ig, így lehet csak leváltani NER-t a jelenlegi választási rendszerben. A másik fontos szempont, hogy tudnunk kell, mi következik utána, hogyan fogunk együtt kormányozni a többi szereplővel, ha erre felhatalmazást kapunk a választóktól. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy az LMP a jövő év elején nekifogjon egy zöld kormányzati program megalkotásának, amely alapját képezi majd a szövetségi politikánknak és amely világosan megmutatja a választóknak, mit tennénk vezető pozícióban. 

Önnek több évtizedes zöldmozgalmi múltja van, de ez az egész LMP-ről nem mondható el. Az európai parlamenti választások során valóban zöld kampányt vittek, de korábban ez nem volt mindig ennyire hangsúlyos téma a párt életében. Vagy tévedek?

Valóban voltak korábban viták arról az LMP-ben, hogy az éghajlatváltozás lehet-e az első számú témánk, idővel azonban sikerült meggyőzni erről a pártot. Mi azért jóval azelőtt foglalkoztunk már ezekkel a kérdésekkel, mint hogy klímaváltozás ügye berobbant volna a médiába. Mára azonban a klímaváltozás hatásait a bőrükön érzik az emberek, az egész világ ettől hangos, egyre többen látják be, hogy nagyon nagy a baj és hogy mielőbb cselekednünk kell. 

Abban igaza van, hogy ez mára központi témává vált, Európában is láthatóan megerősödtek a zöldek, de az LMP erre a hullámra eddig nem igazán tudott ráülni és meglovagolni azt. Miben látja ennek az okát?

A Lehet Más a Politika megalakulásakor is ökopártként definiálta magát, azonban ezt az európai parlamenti választásokig nem igazán használtuk ki. Az alapítók szándékával ellentétben sok olyan ember is csatlakozott hozzánk az elején, akiknek nem feltétlenül a zöld kérdések voltak a legfontosabb ügyük. Ez már nincs így, de ehhez egy belső változásra is szükség volt. 

Fotó: Jövő TV

Milyen célokat fogalmazott meg magának társelnökként? Mit kell máshogy csinálnia az LMP-nek a jövőben, hogy sikeresebbek legyenek?

A zöld politika markáns és hiteles képviselete mellett fel kell élénkítetnünk és új kapcsolatokat kell építenünk a civilekkel. A belső vitáink végére pontot tettünk,

innentől a választókkal kell foglalkozunk, hogy 2022-re az LMP-ből egy erős, tíz százalék feletti zöld párt lehessen.

Ez nem lehetetlen, hiszen a szomszédos Ausztriában pár éve kiestek a parlamentből zöldek, mára pedig ott tartanak, hogy vélhetően benne lesznek a kormánykoalícióban. Két év számunkra is elegendő lehet, hogy ne csak a hitelességünket tudjuk visszaszerezni, de jelentősen meg is növeljük a támogatottságunkat. 

A társelnökké választáshoz Karácsony Gergely is gratulált a Facebookon, beszélt már vele azóta, hogy az egykori párttársából főpolgármester lett?

Igen, én is örültem az ő megválasztásának, sőt arra lenne szükség, hogy minél több zöld politikus legyen az önkormányzatokban. Nemrégiben egyeztettünk egymással annak kapcsán, hogy jövő héten összeül az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, ahol a klímavészhelyzettel kapcsolatos napirendekről tárgyalunk, ide meghívtam őt is és jelezte, hogy ott lesz.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke nemrégiben egy interjúban arról beszélt, szerinte a legtöbb kérdésben ugyanazt gondolják a párbeszédesekkel és az LMP-sekkel, ezért nem érti, hogy miért vannak külön pártokban. Ön ezzel a kijelentéssel egyetért? 

Én azért tudok egy sor olyan kérdést, amelyben mi zöldek nem értünk egyet a Momentummal. Ilyen például Paks ügye. Én még emlékszem arra, amikor Fekete-Győr András azt mondta, hogy az ő kertje végébe nyugodtan odavihetik az atomhulladékot. Mi erről nyilván mást gondolunk. De a szabadkereskedelmi egyezmények kapcsán sem vagyunk egy platformon. Velük ellentétben mi nem támogatjuk ezeket, hiszen ez lehetőséget adna a multinacionális nagyvállalatok számára, hogy a nemzetközi bíróságokon jelentsenek fel kormányokat azért, mert mondjuk túl szigorúnak találják az adott ország környezetvédelmi szabályait, amely gátat jelent a profitszerzésüknek. Ezek számunkra mind fontos ügyek, amelyeket bármifajta közeledés előtt meg kell vitatnunk egymással, az elkövetkező két év azonban alkalmas lehet erre is.

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Demkó Attila: Trianon nem történelem, hanem a jelen

A biztonságpolitikai szakértő, író szerint a történelmi sérelmeken felül lehet emelkedni, de ehhez „mindenkinek el kell végeznie a munkát”, vagyis mindenkinek őszintén szembe kell néznie a saját múltjával.

100 év után sem tudunk méltó módon megemlékezni Trianonról?

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ülést ma az Országgyűlésben, amelyen Demokratikus Koalíció kivételével minden párt részt vett. Az ellenzéki képviselőket kérdezzük az emlékülés kapcsán.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,468lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
891feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek