Az új szabályok miatt keményen megszívhatják az e-rolleresek

Ahogy valamennyi nagyvárosban, úgy Budapesten is megjelentek az elektronikus rollerek, amely egyrészről örömtelinek is mondható, hiszen így csökkenhet az autósforgalom, valamint a tömegközlekedések zsúfoltsága is mérséklődhet. Másrészről viszont sok bosszúságot okoznak a száguldó kétkerekűek mind a gyalogosoknak a járdákon, mind a gépjármű vezetőknek az utakon, így elengedhetetlen hosszú távon valamiféle szabályozás.

Az ügy tisztázása érdekében Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, amelynek azt a címet adta, hogy „Miért segédmotoros kerékpár az elektromos roller? Avagy a rendőrség szándékosan akar baleseteket okozni az elektromos rollerekkel az utakon?”.

Pintér válaszában azt írta, hogy az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít a jelenlegi szabályozás értelmében, ugyanis nincs külön eltérő rendelkezés róla.

De mit is jelent ez a valóságban, és miért veszi el sokaktól a e-rollerezés lehetőségét?

Segédmotoros kerékpárok esetén ugyanis a vezetőnek vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, így azon 17 év alatti fiatalok, akik ezt a közlekedési formát választották, hivatalosan nem szállhatnának fel többet a rollerre, csak ha az saját meghajtású.

Ha valaki mégis rendelkezik vezetői engedéllyel, annak kötelező biztosítást is kell kötnie járművére és bukósisakot kell hordania az utazás ideje alatt.

De ami igazán érdekes, hogy a hatályos jogszabályok értelmében nem közlekedhetnek vele sem járdán, sem kerékpárúton, kizárólag közúton, maximum 45 km/h sebességgel, amely miatt így most az autósok is bosszankodhatnak, hiszen a kocsik között gurulni az elektromos rollerrel rendkívül balesetveszélyes lehet, mind a gyorsan közlekedő gépjárművek miatt, mind pedig az utak rossz állapota miatt, amelyek ráadásul a rollerek kis kerekén sokkal jobban érződnek.

Pintér azzal zárta a képviselőnek adott írásbeli válaszát, hogy „A rendőrség a hatályos jogszabályok alapján köteles eljárni”. Ebből azonban még nem lehet tudni, hogy a hatóság mennyire fogja szigorúan ellenőrizni és büntetni a szabálytalanul közlekedő e-rollereseket.

Kezdőlap Hírek Belföld Az új szabályok miatt keményen megszívhatják az e-rolleresek
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Megkóstoltuk a műhúsos burgert és megdöbbentő eredményre jutottunk!

Arra, hogy ne kelljen milliószámra legyilkolni az állatokat és borzasztó sok erőforrást felhasználni az étkezési módunk miatt, a műhús lehet a megoldás. De vajon mennyire hasonlít az igazira? Leteszteltük!

“Sikerült megint kiiratkoznia Magyarországnak Európából”

November 8-án több száz fős tömeg vonult az Oktogonról a Szél Kálmán térre, hogy tiltakozzanak a török elnök budapesti látogatása ellen. Videóriport.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

3,329lájkolóTetszik
180követőkövető
4követőkövető
311feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek