fbpx

Az új szabályok miatt keményen megszívhatják az e-rolleresek

Ahogy valamennyi nagyvárosban, úgy Budapesten is megjelentek az elektronikus rollerek, amely egyrészről örömtelinek is mondható, hiszen így csökkenhet az autósforgalom, valamint a tömegközlekedések zsúfoltsága is mérséklődhet. Másrészről viszont sok bosszúságot okoznak a száguldó kétkerekűek mind a gyalogosoknak a járdákon, mind a gépjármű vezetőknek az utakon, így elengedhetetlen hosszú távon valamiféle szabályozás.

Az ügy tisztázása érdekében Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, amelynek azt a címet adta, hogy „Miért segédmotoros kerékpár az elektromos roller? Avagy a rendőrség szándékosan akar baleseteket okozni az elektromos rollerekkel az utakon?”.

Pintér válaszában azt írta, hogy az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít a jelenlegi szabályozás értelmében, ugyanis nincs külön eltérő rendelkezés róla.

De mit is jelent ez a valóságban, és miért veszi el sokaktól a e-rollerezés lehetőségét?

Segédmotoros kerékpárok esetén ugyanis a vezetőnek vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, így azon 17 év alatti fiatalok, akik ezt a közlekedési formát választották, hivatalosan nem szállhatnának fel többet a rollerre, csak ha az saját meghajtású.

Ha valaki mégis rendelkezik vezetői engedéllyel, annak kötelező biztosítást is kell kötnie járművére és bukósisakot kell hordania az utazás ideje alatt.

De ami igazán érdekes, hogy a hatályos jogszabályok értelmében nem közlekedhetnek vele sem járdán, sem kerékpárúton, kizárólag közúton, maximum 45 km/h sebességgel, amely miatt így most az autósok is bosszankodhatnak, hiszen a kocsik között gurulni az elektromos rollerrel rendkívül balesetveszélyes lehet, mind a gyorsan közlekedő gépjárművek miatt, mind pedig az utak rossz állapota miatt, amelyek ráadásul a rollerek kis kerekén sokkal jobban érződnek.

Pintér azzal zárta a képviselőnek adott írásbeli válaszát, hogy „A rendőrség a hatályos jogszabályok alapján köteles eljárni”. Ebből azonban még nem lehet tudni, hogy a hatóság mennyire fogja szigorúan ellenőrizni és büntetni a szabálytalanul közlekedő e-rollereseket.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Tüntettek a lengyel LMBTQ aktivisták mellett

Kedden szolidaritási tüntetést szerveztek a lengyel LMBTQ aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás és jogtalan fogvatartás ellen Budapesten, a Lengyel Nagykövetség épülete előtt.

Pilismarót nem kér a tervezett kavicsbányából

A kánikula ellenére is nagyobb tömeg gyűlt össze Pilismaróton a tervezett kavicsbánya helyszínén, ahol a helyben élők, valamint a nyaralók tulajdonosai együtt...

Legújabb podcastünk

audio

Mi történt és mi várható a zűrzavaros Belaruszban?

A Jövő TV Komment című podcastjének ötödik epizódjában a Belarusz választásról, az azt követő eseményekről, illetve azok következményeiről beszélgettünk Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a #moszkvater alapító-főszerkesztőjével, a Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírójával.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,274lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Tüntetést szerveznek a brutálisan megvert miskolci nő védelmében

Orosz Bernadettet decemberben verte össze volt barátja, most 5 millió forintot követel a nőtől.