fbpx

Schmuck Erzsébet lett az LMP új női társelnöke

A zöld pártban azért kellett tisztújítást tartani, mert a májusi európai parlamenti választásokon elért csúfos eredmény miatt a teljes elnökség lemondott. A nyáron már megválasztották az elnökségi tagokat és a férfi társelnököt is Kendernay János személyében, de akkor a női társelnököt nem sikerült pótolni. Kendernayval egyébként nemrégiben interjút is készítettünk, azt itt tudjátok elolvasni.

Úgy tudjuk, akkor is Schmuck Erzsébet volt a legesélyesebb a pozícióra, azonban rá nem lehetett szavazni a nyári kongresszuson.

Mint ismert, az LMP etikai bizottsága ugyanis még a tavalyi országgyűlési választások után tiltotta el a párttisztségektől kilenc politikusát, mert a testület szerint megsértették a párt kongresszusi határozatát, amelyben arról döntöttek, hogy mind a 106 választókörzetben önállóan állít jelöltet az LMP. A megbüntetett politikusok ezzel szemben cselekedtek, amikor részt vettek a képviselőjelöltek visszaléptetésében vagy ők maguk léptek vissza más ellenzéki jelöltek javára. 

A kilenc politikus között volt az LMP-ből azóta távozó két korábbi társelnök, Hadházy Ákos és Szél Bernadett is, de büntetést kapott két országgyűlési képviselő, Schmuck Erzsébet és Ungár Péter is.

A döntés után többen is bírósághoz is fordultak, amely nemrégiben kimondta: a párt korábbi etikai bizottsága által hozott határozatok alapszabály-ellenesek voltak, másokkal szemben hozott szankciókat pedig az újonnan felálló etikai bizottság törölt el.

Így kerülhetett újra képbe Schmuck Erzsébet is a női társelnöki pozícióra, akit a zöldpárt szombati kongresszusán nagy többséggel meg is választottak. Igaz, ő volt az egyetlen jelölt a pozícióra.

A megválasztáshoz egykori párttársa, Karácsony Gergely főpolgármester is gratulált a Facebookon:

Security Check Required

No Description

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Tüntettek a lengyel LMBTQ aktivisták mellett

Kedden szolidaritási tüntetést szerveztek a lengyel LMBTQ aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás és jogtalan fogvatartás ellen Budapesten, a Lengyel Nagykövetség épülete előtt.

Pilismarót nem kér a tervezett kavicsbányából

A kánikula ellenére is nagyobb tömeg gyűlt össze Pilismaróton a tervezett kavicsbánya helyszínén, ahol a helyben élők, valamint a nyaralók tulajdonosai együtt...

Legújabb podcastünk

audio

Mi történt és mi várható a zűrzavaros Belaruszban?

A Jövő TV Komment című podcastjének ötödik epizódjában a Belarusz választásról, az azt követő eseményekről, illetve azok következményeiről beszélgettünk Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a #moszkvater alapító-főszerkesztőjével, a Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírójával.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,274lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Tüntetést szerveznek a brutálisan megvert miskolci nő védelmében

Orosz Bernadettet decemberben verte össze volt barátja, most 5 millió forintot követel a nőtől.