fbpx

Teszteltük az anti-Facebookot, hogy kiderítsük, lehet-e méltó kihívója a legnagyobb közösségi oldalnak

Rohamosan nő az új közösségi felületre regisztráltak száma, cikkünk írásakor már 254 000 felhasználója volt a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales által megálmodott WT:Social-nak. Az ígéretek szerint minőségileg másabb lesz, mint a jelenleg legnagyobb közösségi felületként működő Facebook, melyet elöntenek a kamuhírek, és a negatív hangok.

De mik is a konkrét elképzelések?

A WT:Social azt ígéri, hogy soha nem fognak kereskedni az adatainkkal, nem fogják azokat különböző algoritmusokhoz felhasználni, ennél fogva nem lesznek az oldalon fizetett hirdetések sem. A felület közösségi finanszírozásból kívánja magát fenntartani, de erről majd kicsit később.

A felhasználók saját maguk dönthetik el, milyen tartalmakat szeretnének látni, ami más oldalon a hirdetések miatt nem biztos, hogy megválogatható.

A WT.Social regisztrációs felülete

Nézzük meg, hogy is működik ez a valóságban

Bár a regisztrációnál lehetőség volt a magyar nyelv kiválasztására, az oldal valószínű csak nagyobb regisztrációszám esetén kerül lefordításra, ahogy sok más nyelv esetén is.

Az oldalon több kisebb doboz, úgynevezett „alwikik” találhatóak, melyek különböző témákat ölelnek fel. Ez leginkább a Facebook csoportokhoz hasonlít. Akár mi magunk is létrehozhatunk egyet, vagy csatlakozhatunk egy, már meglévőhöz. Keresésünkre több, egyelőre nem túl népes magyar alwikit is találtunk, a hun szkíta sumer adatokat kitárgyalótól a magyarországi fotókat összegyűjtőig.

A WT-n különböző csoportokhoz csatlakozhatunk

Természetesen itt is szerezhetünk ismerősöket, vagy követhetünk embereket. Ez esetben az ő posztjaik hasonlóan, mint máshol, megjelennek a hírfolyamunkban.

A Facebook egyik nagy előnye a Messenger felület, amely lényegében kiváltotta a korábbi, főként a fiatalok által igen nagy népszerűségnek örvendő MSN-t. Ezzel szemben a WT oldalán egyelőre elég bonyolult a levelezés, lényegében olyan, mintha egy e-mailt szeretnénk a másik felhasználónak küldeni. Ennek előnye, hogy tehetünk a levélbe vastag vagy dőlt betűt, képet, paragrafusokat, felsorolást, vagy linkelhetünk szöveget, azonban a Facebook üzenetküldési gyorsaságát nem biztos, hogy a felsorolt funkciók kárpótolni tudják.

Az oldal másik nagy hátránya, hogy telefonos applikáció nélkül indították el, pedig a közösségi média felhasználói nagyrészt telefonon böngészik a felületeket.

A közösségi finanszírozásnál, melyet a regisztrációt követően érhetünk el, választhatjuk, hogy havi vagy évi támogatást szeretnénk adni az oldalnak. Havi támogatás esetén 1799 Ft, míg éves támogatás esetén 17 900 Ft-ot kérnek tőlünk, amit fizethetünk kártyával vagy PayPal-al is. Az összegnél valószínű az országok átlagbéreit is némiképp figyelembe vették, hiszen Németországból éves fizetésnél 90 Eurót (29 ezer Ft) havi utalásnál pedig 12 Eurót, azaz kb. 4 ezer forintot várnak.

Az oldal nem titkolja, hogy egyelőre nagyon kezdetleges, és ez lehet még sok regisztrált személyt eltántorít a rendszeres használattól. Aki viszont érez megában bátorságot, most jelentkezhet adminisztrátornak is és segíthet az oldal fejlesztésében, amire nagy szükség is volna.

Összességében elmondható, hogy a WT akár egy jó kezdeményezés is lehet, most valóban a felhasználókon múlik, szeretnének-e egy letisztult, az adataikat nem felhasználó oldalt, ami cserébe kevesebb funkcióval rendelkezik a Facebooknál, vagy maradnak reklámokkal, álhírekkel teli közösségi felületnél.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Ismét demonstráltak a turizmus megmentése érdekében

Szeptember 18-án folytatódott a "Mentsük meg a turizmust" elnevezésű tüntetéssorozat, ezúttal a Dísz téren gyűlt össze nagyjából 200-300 ember.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

LMP: Az összeesküvés-elméletekről hadováló Orbán az igazi neoliberális

Kanász-Nagy Máté szerint a kormányfő a második világháború előtti szintre viszi vissza a társadalombiztosítási jogokat.