Már házas férfiakat is szentelhetnek pappá

Az elmúlt hetekben számtalan újításról állapodott meg az amazonasi szinódus, melyet a Vatikánban tartottak Ferenc pápa részvételével. A záródokumentumban elfogadottak azonban egyelőre csak Amazóniára lehetnek érvényesek ratifikálásuk után.

Összesen 120 pontot fogadtak el a múlt vasárnap véget érő szinóduson, mely négy fő témája a kulturális, ökológiai, társadalmi és lelkipásztori terület volt.

Ezek közül a legmeglepőbb talán a több, mint háromnegyedes többséggel elfogadott pont volt, mely kimondja, hogy a példamutató házasságban élő férfiakat is pappá lehet szentelni, ezzel is enyhítve a régióban meglévő paphiányt.

Amazóniai szinódus a Vatikánban Ferenc pápa részvételével

De nem csak a házas férfiaknak, a nőknek is nagyobb szerepet szán az egyház, oly módon, hogy szeretnék, ha diakónusént álladóan jelen lennének, azaz kereszteljenek, áldoztatásban részt vegyenek, közreműködjenek házasságkötésben, temetésen, vagy például segédkezzenek a papoknak és püspököknek.

A szinóduson elfogadott záró dokumentum spanyol nyelven ide kattintva olvasható teljes terjedelmében, mely azt is részletesen kifejti, hogy ökológiai válságot élünk, melynek egyik szimbóluma éppen az Amazonas-medence, amivel szemben azonnali cselekvésre van szükség.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Demkó Attila: Trianon nem történelem, hanem a jelen

A biztonságpolitikai szakértő, író szerint a történelmi sérelmeken felül lehet emelkedni, de ehhez „mindenkinek el kell végeznie a munkát”, vagyis mindenkinek őszintén szembe kell néznie a saját múltjával.

100 év után sem tudunk méltó módon megemlékezni Trianonról?

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ülést ma az Országgyűlésben, amelyen Demokratikus Koalíció kivételével minden párt részt vett. Az ellenzéki képviselőket kérdezzük az emlékülés kapcsán.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,468lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
891feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek