Image default

Több sebből is vérzik a paksi bővítés

Nem tudni mikorra, mennyiből és hogyan épül meg Paks II. Ha egyáltalán elkészül.

A Népszava arról ír, idén már biztosan nem fogják benyújtani a paksi bővítés létesítési engedélyeztetési kérelmét. A lap információi szerint a kormány jövő év júliusáig adott új határidőt erre a beruházásért felelős Paks II. Zrt. vezetésének.

A kivitelezésekért felelős orosz cég, a Roszatom a Népszava forrása szerint

“továbbra is vért izzad”

a mintegy 150 ezer oldalnyi engedélyeztetési dokumentáció előállításával. Ezt a folyamatot azonban még tovább lassítja, hogy az orosz nyelven készült dokumentációt előszőr át kell fordítani magyarra, meg kell vizsgálni a szakmai szempontokat benne és amennyiben módosítani kell rajta, azt egyeztetni kell az oroszokkal. Maga az engedélyeztetési folyamat is minimum egy évet vesz igénybe, de a lap forrása szerint a kormány 15 hónappal számol inkább.

Így a munkálatok valódi megkezdése csak 2022-ben, az országgyűlési választások évében várható, amely miatt már a Fideszben is egyre többen aggódnak, hiszen nem számolnak hasonló arányú többséggel a következő ciklusban, márpedig ha a beruházás kapcsán újabb módosításokra lesz szükség, akkor a jogszabályokon is változtatni kellene.

A politikai szempontok mellett azonban más kockázatokkal is jár a paksi bővítés:

  • A szakértők szerint ugyanis az orosz kölcsön egyre kedvezőtlenebb Magyarország számára a piaci hitelekhez képest.
  • Problémás az erőmű hűtése is, hiszen korábban is csak “trüközzéssel” sikerült a 30 fokos határérték alatt mérni a Duna vízhőmérsékletét az atomerőmű alatti szakaszon. Az egyre kedvezőtelenebb időjárási körülmények miatt így inkább egy hűtőtornyot kellene építeni, vagy a Duna vizét kellene majd felduzzasztani, amely újabb költségeket és feladatokat jelent majd a kivetelezők számára.
  • Az elkövetkező években egyre nagyobb teljesítményű és olcsóbb lesz a megújuló energia, ez pedig komoly konkurenciát jelent majd az atomenergia számára.

Kiemelt kép forrása: H. Szabó Sándor, MTI

Oszd meg másokkal is!

Ajánlott cikkek

Lepatkányozta a fideszeseket az MSZP-s képviselőnő

Szalai Szabolcs

Így fog kinézni a szavazólap az EP választáson

Jövő TV

Nem volt túl nagy kardcsörgés az ellenzéki főpolgármester-jelöltek vitáján

Szalai Szabolcs