Hajszálon múlt, de megválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének

Szoros volt, de meglett.

383 igen, 327 nem, 22 tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust választották meg az Európai Bizottság elnökének öt évre az Európai Parlament mai ülésén Strasbourgban. Az Unió történetének 40 éve alatt ő az első nő, aki ezt a tisztséget betöltheti.

A szavazás nagyon kiélezett volt, hiszen a megválasztásához a képviselők 50 százalékának +1 szavazatára volt szükség. Ez azt jelenti, hogy a 747 képviselőből legalább 374-nek mellette kellett voksolnia, különben az egész folyamat kezdődhetett volna előről. Ezt végül csupán 9 szavazattal sikerült megugrania.

Hazánkban különösen érdekes nagykoalíció alakult ki a jelölt mögött, hiszen a Fidesz, a Demokratikus Koalíció és a Momentum EP-képviselői is támogatták Von der Leyent. Erről bővebben itt írtunk.

Megválasztása előtt tartott kortesbeszédében azt mondta,

kíméletlen ellenfele lesz azoknak, akik meg akarják osztani Európát.

A teljes felszólalást itt lehet visszanézni:

Opening statement by Ursula von der Leyen, candidate for President of the EC, extract from the Plenary Session of the EP

On 16 July 2019, Ursula von der Leyen, c andidatefor President of the EC, gave an opening speech at the plenary session of the European Parliament in Strasbourg, France.

Kiemelt kép forrása: Koszticsák Szilárd, MTI

Kezdőlap Hírek Hajszálon múlt, de megválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének
Szalai Szabolcs
Újságíró, publicista, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Megkóstoltuk a műhúsos burgert és megdöbbentő eredményre jutottunk!

Arra, hogy ne kelljen milliószámra legyilkolni az állatokat és borzasztó sok erőforrást felhasználni az étkezési módunk miatt, a műhús lehet a megoldás. De vajon mennyire hasonlít az igazira? Leteszteltük!

“Sikerült megint kiiratkoznia Magyarországnak Európából”

November 8-án több száz fős tömeg vonult az Oktogonról a Szél Kálmán térre, hogy tiltakozzanak a török elnök budapesti látogatása ellen. Videóriport.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

3,329lájkolóTetszik
180követőkövető
4követőkövető
311feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek