A Fidesz, a DK és a Momentum EP-képviselői is megszavazzák Ursula von der Leyent

Széleskörű koalíció alakult ki ma estére az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Ursula von der Leyen körül.

Nagy valószínűség szerint a Fidesz, a DK és a Momentum EP-képviselői támogatni fogják Ursula von der Leyent abban, hogy öt éven keresztül ő legyen az Európai Bizottság elnöke. A megválasztásához a képviselők 50 százalékának +1 szavazatára van szükség. Ez azt jelenti, hogy a 747 képviselőből legalább 374-nek mellette kell voksolnia, különben a jelölés sikertelen lesz, így pedig az egész folyamat kezdődhet előről.

A hazai pártok közül jó eséllyel a Jobbikra és az MSZP sem számíthat Von der Leyen, hiszen a jobbikos Gyöngyösi Márton a róla szóló vitában szögezte le, hogy nem támogatja az Európai Bizottság elnökének megválasztását ilyen formában, a szocialista Ujhelyi István pedig a Hírklikknek nyilatkozott arról, hogy nem fog mellette voksolni az esti titkos szavazáson.

Úgy tudni, korábban a Momentum is vacilált a kérdésben, de nagy valószínűség szerint Cseh Katalin és Donáth Anna is támogatni fogják végül Von der Leyent, miután pártcsaládjuk, a liberális Renew Europe is kollektíven beállt mögé. Hasonlóan cselekednek a Fidesz és a Demokratikus Koalíció képviselői is, Dobrev Klára egyenesen odáig ment ma Facebook-oldalán, hogy olyan sok fontos kérdésben értenek egyet, hogy szinte pártja programját valósítja meg a leendő bizottsági elnök.

Dobrev Klára

Most nézzétek meg ezt a képet. Hát nem sokatmondó? Európában nálunk … az egyik legkisebb a nemek közti egyenlőség. Ez az eredménye annak, ha a fideszes vezetők olyanokat mondanak, hogy nekünk, nőknek az önmegvalósítás csúcsa a szülés legyen vagy, hogy mi, nők nem vagyunk elég kemények a politikához.

Ezért is nehezen értelmezhető ez a nagykoalíció a Fidesz részéről, hiszen Von der Leyen nyilatkozataiból világosan kiderült, hogy az Európai Egyesült Államok eszméjében hisz, valamint pártolja a melegházasságot is, ez pedig szöges ellentéte annak, amit Orbán Viktor képvisel hazánkban. Egy biztos, ez alapján a 21 magyar EP-képviselőből 19 támogatását nagy valószínűséggel bezsebelte.

A végeredményt hamarosan hivatalosan ismertetik, amelyet itt élőben is figyelemmel lehet követni:

Kezdőlap Hírek A Fidesz, a DK és a Momentum EP-képviselői is megszavazzák Ursula von...
Szalai Szabolcs
Újságíró, publicista, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Megkóstoltuk a műhúsos burgert és megdöbbentő eredményre jutottunk!

Arra, hogy ne kelljen milliószámra legyilkolni az állatokat és borzasztó sok erőforrást felhasználni az étkezési módunk miatt, a műhús lehet a megoldás. De vajon mennyire hasonlít az igazira? Leteszteltük!

“Sikerült megint kiiratkoznia Magyarországnak Európából”

November 8-án több száz fős tömeg vonult az Oktogonról a Szél Kálmán térre, hogy tiltakozzanak a török elnök budapesti látogatása ellen. Videóriport.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

3,329lájkolóTetszik
180követőkövető
4követőkövető
311feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek