“Az egyik szemem sír, a másik mosolyog” – interjú Kendernay Jánossal

Míg Nyugat-Európában a zöldek jelentősen megerősödtek, addig itthon csúfosan leszerepeltek az európai parlamenti választáson, hiszen a hazai zöld pártok közül sem az LMP-nek, sem a Párbeszédnek nem sikerült újra képviselőt küldenie Brüsszelbe. A magyarországi zöld pártok kudarcáról és az ökopolitika kitörési lehetőségeiről beszélgettünk Kendernay Jánossal, az LMP frissen megválasztott társ nélküli társelnökével.

Európában a zöld pártok láthatóan megerősödtek az elmúlt időszakban, az LMP azonban eddigi történetének legrosszabb választási eredményét érte el. Miben látja a gyenge szereplés okát?

Az egyik szemem sír, a másik azonban mosolyog. Pártpolitikai szempontból az LMP valóban rosszabbul szerepelt a várakozásokhoz képest, azonban az EP-kampányunk sikeres volt abból a szempontból, hogy sikerült megalkotnunk az eddigi legzöldebb programunkat, a klímaváltozás problémáját pedig sikerült központi témává tennünk, amire más pártok és a média is felfigyelt.

Az uniós választási kampányban valóban több párt is bezöldült, sok szó esett az ökológiai problémákról, azonban ennek ellenére sem sikerült zöldpárti képviselőt bejuttatni az EP-be. Hogyan tovább?

Egy ilyen erős választói jelzés arra késztet, hogy átgondoljuk, mit rontottunk el. Az kiderült, hogy ahogy az elmúlt 30 évben a magyarországi zöld pártok működtek, az az út nem járható tovább. Ezért alapvető fontosságú a párt belső struktúrájának az átalakítása a könyebb döntéshozás érdekében, erősítenünk kell az LMP zöldpárti jellegét, nyitnunk kell jobban a civil szervezetek, az ökopolitika iránt érdeklődők felé. Meg kell mutatnunk továbbá azt is, hogy képesek vagyunk kormányozni is az országot, hiszen a pártpolitika végtére is a kormányzóképességről szól, függetlenül attól, hogy ez 5 vagy 10 év múlva adatik meg egy párt számára.

Fotó: Jövő TV

Szinte a párt indulása óta folyamatosan éri kritika a párt belső működését, döntéshozatali mechanizmusát. Schiffer András, korábbi társelnök távozása kapcsán is szóba került ez az okok között. 10 év alatt nem sikerült ez a problémát orvosolni, akkor Önnek miért sikerülne?

Hogy sikerül-e vagy nem, azt én nem tudom megmondani. Ugyanakkor ennek az elnökségnek célja már a saját működésében is elindulni abba az irányba, amit majd később az alapszabályban is meghatározunk fél, vagy háromnegyed év múlva. Ott van például a társelnökök helyzete, akik elviekben csak szóvívői feladatot látnak el, miközben a közösség már ezen szeretne picit túl lépni és valódi politikai vezetést vár el tőlük, ugyanakkor ehhez jelenleg nincsenek meg a szükséges felhatalmazásaik. De ugyanilyen kérdés a testületi tagok számának csökkentése is, az elnökség a jelenlegi szabályok szerint 9 főből áll, de a jövőben ezen is változtatni kellene. De addig is ennek a 9 főnek dolgoznia kell, nem bújhatunk el az anonimitásban, minden elnökségi tagnak látszódnia kell kifelé is.

Még nincsenek 9-en sem, hiszen nem sikerült női társelnököt találni. Senki nem akarja az arcát adni már a párthoz?

Hamarosan orvosolni fogjuk ezt és választunk női társelnököt is. Sok tehetséges hölgy is politizál a pártunkban, többen közülük komolyan aspirálták magát is a pozícióra, de végül senki nem jutott el addig, hogy megméresse magát a kongresszus előtt.

Fotó: Jövő TV

Úgy tudni, az egyik komoly esélyes Schmuck Erzsébet volt, aki viszont a párt etikai bizottságának döntése miatt nem töltheti be még 1 évig ezt a tisztséget. Az elmúlt időszakban gyakran szóba került az is, hogy rehabilitálni kellene azokat, akiket megbűntettek korábban, de még olyan hangokat is lehetett hallani, hogy hívják vissza a pártból távozott régi politikusokat. Lát esélyt arra, hogy újra egyesüljön a Párbeszéd az LMP-vel?

Én egyesítésről még nem beszélnék, ez nekem nagyon távolinak tűnik. Mind a két oldalon vannak olyanok, akik komolyan megsérültek ebben az időszakban, nekünk pedig nincs jogunk és okunk azt mondani, hogy ezt csak úgy felejtsék el. Mindenkinek magában kell szembenéznie azzal, hogy ezt képes-e feldolgozni.

Ugyanakkor, ha a kampányban arról beszéltünk, hogy csupán pár évünk maradt arra, hogy tegyünk valamit a klímaváltozás ellen, akkor van még időnk egymással bohóckodni?

A múlt lezárásához rendkívül sok erő kell, nagy önkontroll és az a közös cél, hogy valóban zöld politikát akarunk csinálni. Én nyitni azonban nem csak a régi politikustársak felé szeretnék, hiszen egyre többen vannak hazánkban is, akik felismerik, hogy a klímaváltozás korunk legégetőbb problémája. Ott vannak kapásból a Fridays For Future fiataljai, akik eddig messze voltak a pártpolitikától, ami részben érthető is, hiszen sokszor nem a legjobb arcát mutatja a politika az új generációk felé. Mi azonban szeretnénk egy szerethető, nyitott, barátságos közösség képét sugározni az LMP-ről, hiszen a zöld politika erről szól igazából, mi pedig ezt nem tagadhatjuk meg.


Kezdőlap Mások mondták "Az egyik szemem sír, a másik mosolyog" - interjú Kendernay Jánossal
Szalai Szabolcs
Újságíró, publicista, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Leülne egy kávéra Borkaival a győri ellenzék polgármesterjelöltje? – interjú Pollreisz Balázzsal

Pollreisz Balázst, a győri ellenzék polgármesterjelöltjét kérdeztük. Videóinterjú.

Tartanak-e a magyarok egy újabb világháborútól? Megkérdeztük!

Az utca emberét kérdeztük az Irán és az Egyesület Államok között kialakult helyzetről. Meglepő válaszok születtek!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

4,346lájkolóTetszik
190követőkövető
5követőkövető
342feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek